Nya riktlinjer för behandling av Clostridium difficile

Jag har skrivit om Clostridium difficile (CDI) förut, bland annat om det faktum att probiotika i förebyggande syfte vid antibiotikabehandling inte tycks vara effektivt, och om avföringstransplantation vid bland annat CDI.

Tarmbakterien Clostridium difficile är en vanlig infektion, särskilt på sjukhus. Den kan finnas naturligt i kroppen, men om tarmfloran rubbas, vanligtvis efter en antibiotikakur, kan bakterien föröka sig och orsaka en svår inflammation. Förekomsten av CDI har under senaste åren ökat, särskilt bland äldre patienter. Symptomen är allt från lindrig diarré till blodig diarré med hög feber, och den allvarligaste varianten kan vara livshotande. Det är inte ovanligt att man återinsjuknar i CDI efter behandling, och den kan vara svår att bli av med.

Nu har det europeiska sällskapet för klinisk mikrobiolog och infektionssjukdomar tillsammans med internationella infektionsexperter tagit fram nya riktlinjer för CDI. Tanken är att man nu ska klassificera allvarlighetsgraden av infektionen och sedan anpassa behandlingen därefter.

Vid mindre allvarliga fall av CDI rekommenderar man främst antibiotikabehandling. Tidigare har Flagyl (metronidazol) och vankomycin rekommenderats, men sedan förra året finns ett nytt rekommenderat preparat, Dificlir (fidaxomicin). I många länder har man sett en ökad resistensutveckling så Flagyl(metronidazol) har inte kunnat användas. I Sverige menar man dock att man inte sett en försämrad effekt med Flagyl och att det därför inte finns något behov av att använda sig av Dificlir, särskilt eftersom det nya preparatet är väldigt dyrt, ca 14 000 kr för en behandling, och ingår inte i läkemedelsförmånen.

Vid mer allvarliga fall av CDI rekommenderar man främst fekalietransplantation (avföringstransplantation) Läs mer om det här Avföringstransplantation del 1

1 Response

  1. 12 juni, 2014

    […] Dificlir används för att behandla CDI, som har ökat under de senaste åren, särskilt hos äldre patienter. CDI kan ge både lindriga diarréer och svårartade varianter med hög feber och blodiga diarréer. Läs mer om CDI […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.