Buscopan mot buksmärta

Hyoscine butylbromid (Buscopan) är en kramplösande medicin som verkar genom att lugna glatt muskulatur (tarmen). Kramplösande har givits till många patienter med återkommande buksmärta men eftersom många av dessa kramplösande mediciner togs fram för ganska så länge sedan bygger rekommendationerna på gammal forskning som i många fall har brister. Analyser och genomgångar över studier som finns har visat att dessa mediciner kan ha en positiv effekt på IBS.

Buscopan finns dock endast som injektionsvätska här i Sverige, vilket innebär att man troligtvis behöver söka Buscopan på licens. Om du är intresserad av att testa medlet så hör med din läkare om han/hon kan tänkas hjälpa dig att få det på licens. Tyvärr har vi endast två ynka kramplösande mediciner här i Sverige.

Det finns som jag tidigare nämnt bara två kramplösande mediciner att få här i Sverige; Egazil och Papaverin. Det finns tyvärr inga kontrollerade studier på Egazil och Papaverins vid IBS, så det finns egentligen inga bevis för att de är effektiva som behandling. Däremot har det gjorts studier på andra spasmolytika som haft lovande resultat i studier. Dessa är (Buscopan), Trimebutine, Pinaverum samt Cimetropium/dicyclomine. De finns emellertid inte heller i Sverige

Det har nu gjorts en randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad studie med syfte att försöka utvärdera Buscopans effektivitet samt tolerabilitet. 165 av 175 utvalda patienter fullföljde studien. Patienterna fick under en period på fyra veckor behandla två episoder med buksmärta, antingen med placebo eller Buscopan. Ingen IBS-diagnos kräves för att få delta i studien men däremot krävdes en återkommande buksmärta i minst tre månader innan studiens början.

 Under episod 1 rapporterade 35 % av patienterna att de var nöjda med 1 eller 2 tabletter Buscopan jämfört med 23 % placebo. 77 % av placebopatienterna menade att de behövde ta 3-5 placebotabletter jämfört med 65 % ur Buscopan-gruppen. Studien visade även att patienterna i Buscopan-gruppen snabbare upplevde en smärtlindrande effekt än de i placebogruppen.

Forskarna drar slutsatsen att denna studie visat att Buscopan kan vara effektivt samt att det tåls bra av patienter samt att denna studie stärker stödet för använding av medicinen samt stöder möjligheten att släppa preparatet receptfritt. (Observera att det inte gäller Sverige).

Referenser

Lacy, B. et al., 2013. On-demand hyoscine butylbromide for the treatment of self-reported functional cramping abdominal pain. Scand J Gastroenterol, 48(8).

1 Response

  1. Lennart Gutke skriver:

    Hej, jag har levt med IBS och åtföljande smärta och sömnsvårigheter under många år. Jag har provat allt, men först nu lyckats hitta en lösning på mina problem – en tablett Buscopan som jag intagit på kvällen tillsammans med Mirtazapin. Eftersom vi lever i Portugal halva året har jag kunnat testa tabletter som där finns att köpa. Köpte på mig tillräckligt för att det skall räcka under vår sommarvistelse i Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.