Alternativ behandling, övrigt

Det lär ju inte vara någon nyhet den här gången heller, i alla fall inte om du läst flera av mina tidigare inlägg. Men det är inte särskilt ovanligt att IBS-patienter söker alternativa behandlingsmetoder. Mycket av anledningen att det inte finns någon ordentlig behandling i dagsläget samt att en IBS-patient sällan är en prioriterad patient hos sjukvåren. Många IBS-patienter testar, i förhoppning om att hitta ett sätt att må bättre, kosttillskott, örter, massagebehandlingar, biofeedback, akupunktur, yoga, zonterapi och aromaterapi.

Det finns dock få eller inte studier publicera kring flera utav dessa behandlingsmetoder, även om akupunktur och örtmedicin har studierats ganska så ingående. Cochrane1 gick igenom över 70 gjorda studier på olika örtblandingar men endast tre av studierna ansågs vara av hög kvalitet och det var därför svårt att kunna dra några vetenskapligt baserade slutsatser. Jag har skrivit om olika örtblandningar förut, så du kan läsa mer om det här: Alternativmedicin, del 1 och Alternativmedicin del 2

Vad gäller akupunktur så kunde en meta-analys2 inte hitta några bevis för att det skulle vara effektivt, och forskarna drar därför slutsatsen att akupunktur inte kan rekommenderas till IBS-patienter, även om akupunktur är skonsamt mot kroppen med få bieffekter.

En studie3 kunde inte hitta någon effekt av zonterapi hos IBS-patienter och resten av metoderna krävs det som sagt vetenskapliga studier för att kunna säga något mer om. Jag förstår behovet av att leta mirakelmedel, det är ett steg man liksom behöver arbeta sig igenom innan man kan acceptera att man faktiskt har en kronisk sjukdom. Det är fullt möjligt att just du kan hitta något som lättar just dina symptom, men jag tror det är bra om du är inställd på att det inte finns några magiska botemedel.

Referenser

1 Liu, J. et al., 2006. Herbal medicines for treatment of irritable bowel syndrome. Cochrane Database Syst Rev

2 Manheimer, E. et al., 2012 . Acupuncture for Irritable Bowel Syndrome: Systematic Review and Meta-Analysis. Am J Gastroenterol.

3 Tovey, P., 2002. A single-blind trial of reflexology for irritable bowel syndrome. Br J Gen Pract., Volume 52, pp. 19-23.

4 Asare, F., Störstrud, S. & Simrén, M., 2012. Meditation over Medication for Irritable Bowel Syndrome? On Exercise and Alternative Treatments for Irritable Bowel Syndrome. Curr Gastroenterol Rep, Volume 14, pp. 283-289.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.