Fodmap?

6 Responses

  1. Julia skriver:

    Hej! 🙂

    Avokado, blomkål och svamp står ju både på låt bli och godkänd listan? är det för att det är så pass inviduellt eller, att man både kan må bra utav det men också dåligt?

    • Elaise skriver:

      Hej, nej det är jag som har gjort fel när jag skapade listorna. Det ska vara med på röda listan, dvs de ska inte ätas.
      Tack för att du uppmärksammande mitt misstag, jag ska försöka rätta till det så fort jag får tid 🙂

  1. 6 augusti, 2014

    […] Flera olika sorters dieter har föreslagits som behandling vid IBS, men de vetenskapliga bevisen för deras effektivitet har sällan varit konsekvent. Senast är det FODMAP som har varit många studiers fokus. Här kan du läsa lite mer om FODMAP […]

  2. 17 september, 2014

    […] har skrivit lite om FODMAP tidigare i inläggen FODMAP, FODMAP fun och FODMAP, bra eller […]

  3. 16 augusti, 2015

    […] FODMAP utvecklades, som ni kanske vet, i Australien, och innebär att man grupperat olika sockeralkoholer och kolhydrater tillsammans baserat på hur snabbt de tas upp av kroppen. Dessa har främst tre saker gemensamt: de tas upp dåligt av tunntarmen, har en osmotisk effekt och bryts snabbt ned av bakteria. Detta gör att symptom som gaser, uppblåsthet, kramper och diarré kan uppkomma. Här kan du läsa mer om FODMAP […]

  4. 16 november, 2015

    […] Under senare år har FODMAP blivit populärt. FODMAP står för Fermentable Oligo- Di- och Monosackarider och Polyoler, och är exempelvis mjölkprodukter, frukt, vete, lök, kål och sötningsmedel. FODMAPs absorberas dålig i tunntarmen och jäser snabbt av bakteria, vilket kan förvärra IBS-symptom. Studierna som gjorts kring IBS och FODMAP är hyfsat få men de har fått lovande resultat6 Vill du läsa mer om fodmap så läs inlägget FODMAP? […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.