Äppelpaj
Äppelpaj
Ingredienser
Pajskal
- 200 g smör
- 5 dl vetemjöl
- 0,5 dl socker
- 2 ägg
Fyllning
- 3 äpplen
- 50 g smör
- 1 msk kanel
- 2 msk socker
- 100 g mandelmassa
- 150 g vaniljkräm
- Tårtbotten (gör egen eller köp färdig, använd endast ett lager)
Gör såhär:
Pajskal
Sätt ugnen på 200. Arbeta ihop ingredienserna till mördegsbotten och lägg sedan undan en tredjedel av degen till dekorationsremsor ovanpå. Klä en form med löstagbarbotten, ca 26 cm, med resten av degen och ställ kallt.
Fyllning
Skala och klyfta äpplena och stek sedan på svag värme i smör, kanel och socker tills äpplena har mjuknat. Blanda ihop mandelmassa och vaniljkräm och fyll pajskalet, som ställdes kallt tidigare, med blandningen. Lägg sedan på tårtbottnen och allra sist äppelblandningen.
Kavla ut den resterande mördegen, som du la undan tidigare, till långa remsor och lägg ovanpå pajen.
Grädda i 20 minuter. Servera med vaniljsås eller glass.
Jag brukar skippa mandelmassan och det blir väldigt gott ändå.