KBT och IBS

SvD fortsätter att publicera vettiga artiklar kring IBS. Idag handlar artikeln om Brjánn Ljótsson. legitimerad psykolog, som forskar kring KBT och IBS. KBT? undrar ni kanske, innebär inte det då att sjukdomen sitter i psyket? Nej, faktiskt inte. Man erbjuder exempelvis KBT för migrän, ett annat smärttillstånd.

”40–45 procent av nära 400 patienter blev ordentligt förbättrade och 25–30 procent blev förbättrade. Och de mådde fortsatt lika bra 18 månader efter behandlingen”.

Jag har själv gått behandlingen på Aleris och kan rekommendera den, särskilt om du påverkas mycket psykiskt av din sjukdom. Behandlingen gav mig bättre förståelse för hur min kropp fungerar, hur allt i kroppen hänger ihop och bäst av allt, behandlingen gav mig verktyg att hantera mina fysiska symptom.

”Under KBT-behandlingen går man igenom vad patienten undviker och försöker kontrollera för att sedan exponera sig för just det. Först får patienten träna på att släppa taget om tankar, känslor och symptom. Nästa steg är beteendeförändring där man ser över sina toalettvanor. Lider man exempelvis av diarré får man öva på att hålla sig, för att lära sig själv och magen att det går. Sedan börjar man gradvis utsätta sig för den mat och de situationer där man brukar få symptom efter samma principer som en spindelrädd person stegvis får närma sig en levande spindel.”

Behandlingen var inget mirakelmedel för mig utan jag har fortfarande lika galet ont när mina skov kommer. Skillnaden är att jag idag mår bättre psykiskt.

Förut var det ofta jag vaknade på natten av att magen började krampa och samtidigt har det då kommit en panikattack. Det har gjort allt ännu värre och ökat rädslan för att få ont igen, och gjort att jag undvikit ännu fler saker i livet. Det var ofta jag grät och kände mig uppgiven under mina skov. Det satte dessutom ofta igång en depressionsperiod där jag inte hade lust eller ork med något, bara att gå och duscha var som att bestiga ett berg.

Det har för mig varit väldigt påfrestande att tampas med att må väldigt dåligt både fysiskt och psykiskt. KBT:n har hjälpt mig med detta och även om jag är långt ifrån frisk så är jag ändå bättre. Jag skulle säga att KBT:n gav mig livslust igen.

Läs artikeln här

1 Response

  1. 20 februari, 2014

    […] Läs mina tankar om KBT och IBS […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.