Kombinerad mördeg och smuldeg
Paj är väl egentligen bland det lättaste att baka men här hemma blir det lite problematiskt, för det första så föredrar maken smulpaj medan jag föredrar mördeg. För det andra är jag chokladgalning och vill gärna ha något med choklad medan maken gärna vill ha vanlig äppelpaj. Idag löser jag problemet genom att göra en kombinerad mördeg- och smuldegspaj fylld med äpplen. Chokladen då? Ja, den löser jag genom att samtidigt baka kladdkakemuffins.
Äppelpaj
Ingredienser
Mördegsbotten
- 200 g smör
- 5 dl vetemjöl
- 0,5 dl socker
- 2 ägg
Smulpaj
- 4 dl vetemjöl
- 5-6 msk socker
- 150 g smör
Fyllning
- 3-5 äpplen
- en klick smör
- socker
- kanel
Instruktioner:
Mördegsbotten
Arbeta ihop ingredienserna till mördegsbotten och klä sedan en form med degen, i storlek kring 22-26 cm, och ställ kallt.
Smuldeg
Blanda mjöl och socker och bearbeta sedan in smöret i degen. Ställ åt sidan så länge.
Fyllning
Skär äpplena i så stora bitar du vill ha i pajen. Stek dem sedan i smör, socker och kanel tills de börjar bli mjuka.
Lägg ner stekta äppelbitar i pajskalet, och strö över smulpajen. Grädda i ca 20 minuter på 200 grader (varmluftsugn).