Chokladtårta
Djöflaterta
Ingredienser
Kakan
- 5,5 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 1,5 tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 100 g smör
- 2,5 dl socker
- 1 tsk vanilj
- 3 äggulor
- 3,5 dl kallt vatten
- 3 äggvitor
- 2 dl socker
- 100 g choklad
- 125 g mjukt smör
- 2 äggulor
- 75 g florsocker
Chokladöverdrag
- 100- 200 g choklad
Instruktioner:
Kakan
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa smör och socker tills det blir ljust och luftigt. Tillsätt äggulor, en i taget, samt vaniljpulver, vispa ordentligt.
Blanda de torra ingredienserna, vetemjöl, kakao, salt och 2,5 dl socker. Vispa sedan ner de torra ingredienserna i smöret, alternera med vattnet.
Vispa äggvitorna fluffiga i en annan skål, häll ner 2 dl socker och fortsätt vispa tills det blir krämigt och toppigt. Rör försiktigt ned äggblandningen i resten med en slickepott.
Häll ner smeten i en smord form, ca 24 cm i diameter och grädda i 60 minuter. Låt kallna. När kakan fått svalna lite är det dags att ta ut den ur formen och dela den på mitten.
Fyllning:
Smält chokladen över vattenbad och låt svalna. Vispa smöret tills det är lätt och luftigt, ca 10 minuter. Tillsätt äggulorna en och en, blanda ordentligt efter varje. Blanda i sockret. Rör i ca 5 minuter.
Rör samman chokladen med smöret, chokladen får inte vara för varm.
När kakan har svalnat och delats är det dags att bre fyllningen och lägga tillbaks ovandelen.
Chokladöverdrag:
Smält chokladen över vattenbad och låt kallna något, men inte för mycket, den måste vara varm. Smeta sedan ut chokladen över kakan med slickepott.