Tillgänglighet för mag- och tarmsjuka

Jag har precis skrivit färdigt en tenta och sprang då på en rapport från gamla Handikappombudsmannen vid namn Diskriminering och tillgänglighet. En väldigt intressant rapport och även för oss med mag- och tarmsjukdomar.

Gruppen människor med funktionshinder på grund av sjukdomar och andra funktionsstörningar i matsmältningskanalen omfattar här även personer med stomi och inkontinens.

En förutsättning för tillgänglighet och användbarhet av fysisk miljö är för dem att det finns tillgång till lämpligt utformade toaletter.

Det innebär bl.a. att toaletterna ska vara slutna. Det får inte vara öppet under eller över dörrstyckena eller sidoväggarna. Toaletterna ska också vara ordentligt ventilerade och ha slutna avfallskärl. Det ska även finnas tvättmöjligheter inne på toaletten.
Möjligheten för människor med funktionshinder på grund av sjukdomar och andra funktionsstörningar i matsmältningskanalen att ta del av och delta i verksamhet är i hög grad beroende av hur den planeras och genomförs. Tillgänglighet och användbarhet betyder här att det finns tillgång till toaletter som uppfyller nämnda krav och att man håller angivna tider, arbetar i korta pass och tar regelbundna pauser. Det ska även finnas tillgång till anpassad kost.

Jag började fundera igenom hur det ser ut med toaletter på flera offentliga platser och jag kan konstatera att tillgängligheten för oss med mag- och tarmsjukdomar sällan är särskilt bra. Jag tror samtidigt att det är viktigt att vi med mag- och tarmsjukdomar blir medvetna om begreppet tillgänglighet och börjar prata om det. Det är ju ett högaktuellt begrepp med tanke på förändringen i Diskrimineringslagen där nu Bristande tillgänglighet är en av driskrimineringsgrunderna.

Hur ofta besöker du offentliga platser där toaletterna uppfyller tillgängligheten?

1 Response

  1. 19 augusti, 2015

    […] Läs mer om Tillgänglighet för mag- och tarmsjuka […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.