Precis fått diagnosen, del 2

Efter att du funderat igenom dina matvanor, din livsstil och eventuella läkemedel så kan det vara bra att vara medveten om andra behandlingsformer, specifika mottagningar, möjligheten till sjukskrivning och dylikt. Eftersom jag själv bor i Stockholms landsting så har jag tyvärr inga bra tips på mottagningar på andra ställen. Det enda jag känner till är Sahlgrenska i Göteborg, se nedan.

IBS-skola

IBS-skolan på Ersta var väldigt populär och patienter från hela landet kom till Stockholm för att gå den. Tyvärr läggs den nu ner. Det finns fortfarande en IBS-skola i Göteborg på Sahlgrenska men jag är osäker på om den tar emot patienter från andra landsting. Du kan i alla fall prata med din läkare och be honom/henne höra sig för om det är möjligt för dig att få komma dit.
Ersta fortsätter emellertid vara ett sjukhus med kunskap kring IBS och är av den anledningen kanske ett populärt alternativ när det gäller att hitta specialister.

Sabbatsberg/Aleris

Sabbatsbergs sjukhus erbjuder bland annat KBT speciellt för IBS-sjuka. Det är ett ypperligt verktyg för att bättre lära sig hantera problemen kring sjukdomen. Jag har själv gått den och har bara bra saker att säga om min terapeut. Sabbatsberg kommer även lite längre fram att börja erbjuda hypnos som behandling mot IBS. Läs mer om det här.
Är du intresserad av att testa självhypnos så är Martha Sjöbergs, Sveriges främsta expert på hypnos, skivor populära. Jag har tre av hennes skivor, däribland Tarmmotorik som jag kan rekommendera

Karolinska universitetssjukhuset

Huddinge har också en mottagning för tarmsjukdomar med kunniga läkare, Motilitetsenheten heter den och bor du i Stockholm så kan du be om att få en remiss dit. Många läkare på motilitetsenheten är dessutom pigga på att hjälpa dig att få komma till Aleris för KBT och andra intressanta alternativ.

Mag- och tarmförbundet

Mag- och tarmförbundet har medlemmar med många olika diagnoser. Har du läst mina tidigare inlägg så har du säkert sett att jag givit förbundet kritik vid ett par tillfällen men de gör även mycket bra och det är absolut en bra idé att bli medlem. Gå med i förbundet och var inte rädd för att höra av dig till förbundet om du har frågor, tips, idéer eller något annat värt att sägas. Endast genom att göra förbundet uppmärksamt på våra behov kan vi förändra saker till det bättre.

Sjukskrivning

Sjukskrivningsreglerna ändrades för ett tag sedan och det är nu lättare att bli sjukskriven om man lider av IBS men det är fortfarande långt ifrån enkelt.

”Patienter med IBS har vanligtvis inte nedsatt arbetsförmåga. Om patienten upplever att symtomen hindrar arbete behöver orsaker kopplade till aktuella arbetsuppgifter eller till förflyttning mellan hemmet och arbetet analyseras. Vid perioder/skov med extra uttalade symtom kan arbetsförmågan vara nedsatt i någon eller några dagar inom ramen för egen sjukanmälan. En kombination av faktorer, t.ex. extra kraftiga och långvariga IBS-symtom, samsjuklighet, uttalade psykiska besvär, avsaknad av copingstrategier, oro för annan allvarlig diagnos, mm. kan vara orsak till längre sjukskrivningsbehov. Det bör i så fall klargöras att det är kombinationen som sammantaget utgör grund för behandling och eventuell sjukskrivning.”

På Socialstyrelsens hemsida finns försäkringsmedicinsk beslutsstöd att läsa för många olika diagnoser och däribland IBS.

Som du själv kan läsa här intill så är Socialstyrelsens bild av IBS att den inte påverkar arbetsförmågan. Detta trots att många med IBS blir som likt magsjuka och måste hålla sig i närheten av en toalett och blir sängliggandes. Rådande sjukskrivningsregler ger dig således inga större möjligheter att bli sjukskriven, men vill du ändå försöka så var noga med att verkligen beskriva hur pass mycket din sjukdom påverkar din vardag och hur ditt liv är begränsat. Har du andra problem samtidigt såsom psykiska besvär så var noga med att påpeka dessa också, de kan underlätta för dig.

 

 

 

Karensdag

Om du arbetar och lider av IBS så kan du få extra hjälp i form av ett särskilt högriskskydd.

Du måste ansöka skriftligt om det hos Försäkringskassan, som prövar om du har rätt till det särskilda högriskskyddet. Förutom den skriftliga ansökan behöver du samtidigt skicka in ett medicinskt underlag som styrker din diagnos och bevisar att din diagnos ökar risken för en omfattande sjukfrånvaro. Både vad gäller sjukskrivning och särskilt högriskskydd kräver att du har en läkare som är insatt i sjukdomen, så återigen måste jag påpeka hur viktigt det är att du söker dig till en specialistmottagning. Allmänläkarna på Vårdcentralen har allt för ofta för dålig kunskap kring sjukdomen och de hjälpalternativ som finns att få.

Du kan ansöka om särskilt högriskskydd om du har en medicinskt väl dokumenterad sjukdom som gör att du troligen måste vara borta från arbetet minst tio gånger om året. Med särskilt högriskskydd kan du få sjuklön redan från första dagen. Dessutom får din arbetsgivare ersättning för hela sjuklönekostnaden från Försäkringskassan.

Läs mer om Särskilt högriskskydd på Försäkringskassans hemsida.

Läs Del 1 i serien

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.