Mikroflora och brain-gut axis

Nyckeln till funktionella mag- och tarmsjukdommar anses vara kommunikationen mellan den så kallade bukhjärnan (ENS) och CNS. Och Brain-gut axis tros vara en stor bidragande orsak till bland annat IBS. Läs mer om andra funktionella mag- och tarmsjukdomar

De funktionella mag- och tarmsjukdomarna anses vara ett resultat av förändrad tarmfysiologi via BRAIN-GUT AXIS, där symptom från hjärna och mage ömsesidigt påverkar varandra. En tolvårig studie som publicerades 2012 visade att kommunikationen mellan hjärna och mage är en tvåvägskommunikation. Och man kunde se hur dysfunktioner i kommunikationen fanns åt båda hållen, dvs hjärna till mage samt mage till hjärna, vid funktionella mag- och tarmsjukdomar.

Vidare har man sett att patienter med funktionella tarmsjukdomar ofta har fel i autonoma nervsystemet, neuroendokrina och immunfunktioner. De har också en dysreglering i HPA-axelns svar på stress, förändringar i kortisolnivåer samt flera andra förändringar i hjärnan. Läs mer om förändringar i hjärnan

Någonting som är en stor del av kroppen och en del av Brain-gut axis är tarmens mikroflora, och studier har visat hur människor med IBS har en förändrad mikroflora. Mikrofloran består inte enbart av bakterier utan även arkéer, virus och protozoa. Den är som sagt en viktig del av kroppen och hälsan. Förändrad mikroflora har exempelvis kopplats ihop med depression, multiple skleros och IBD.

Flertalet studier har, som sagt, visat en förändrad mikroflora vid IBS men tyvärr är dessa studier inkonsekventa och ingen unik profil av mikroflora vid IBS har identifierats. Några studier har visat hur IBS är associerat med en minksning i stabilitet och biologisk mångfald i mikrofloran. Det finns dock ingen klar bild av vad som egentligen utgör en frisk mikroflora. SIBO är ett bekant ord för många med IBS. Dock är SIBOS deltagande kontroversiellt då det inte finns någon konsensus för hur diagnosen fastställs. Det är dessutom oklart huruvida SIBO är en del av IBS eller en komplikation.

Vid djurförsök har man kunnat se hur mikrofloran påverkar diverse funktioner i kroppen, bland annat funktionen av CNS och hur HPA-axeln svarar. Detta kan vara viktig information eftersom CNS och HPA-axeln som tidigare nämnts spelar en roll vid IBS.

Vill du läsa mer om mikrofloran och eventuell behandling så rekommenderar jag inläggen:
Probiotika
Långtidseffekt av probiotika
Prebiotika
Alternativmedicin, del 1
Alternativmedicin, del 2
VSL#3

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.