Mer om FODMAP

Jag har skrivit lite om FODMAP tidigare i inläggen FODMAP, FODMAP fun och FODMAP, bra eller dåligt?

FODMAP är en diet framtagen av australienska forskare, och börjar bli populär världen över som symptomlindring vid IBS. Dieten går ut på att undvika fruktaner, galaktaner, sorbitol, laktos, fruktos och sockeralkoholer eftersom dessa kan vara en symptomtrigger.

Dieten består av två faser. Den första fasen innebär att eliminera alla FODMAPs från kosten och bör pågå mellan 6-8 veckor. Tanken är att man ska låta magen och tarmen vila. Efter detta ska nästa fas påbörjas och det är då du ska börja återintroducera FODMAPs i kosten. Detta ska inte göras alla på en gång, utan en grupp i taget och det gäller att hålla koll på hur väl man tål gruppen som återintroducerats. När man närmar sig slutet på dieten är det många som kan återvända till normal kost, med enbart få FODMAPs som behöver undvikas.

Det är en bra idé att arbeta med en dietist som är väl insatt i hur FODMAP fungerar. Då kan du få hjälp att planera måltider under uteslutningsfasen, hjälp att återintroducera i bra takt och du kan få tips och råd för att slippa näringsbrist under dieten.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.