Lite bevis för FODMAP

Fodmap har blivit en populär diet bland många och förespråkare för dieten menar att den hjälper upp till 80% av IBS-patienter. Vissa går så långt som att hävda att dieten botar. Ett påstående jag utvecklat en allergisk reaktion mot.

Jag känner väl att jag varit sjuk så pass länge att jag inte orkar hurra över alla dessa ”botemedel” som dyker upp då och då. Förr testade jag det mesta. Det räckte med att någon påstod att det hjälpt deras grannes kusin för att få mig att prova. Idag, vis av erfarenhet, kräver jag lite mer än så. Absolut bäst är om det finns ordentliga studier bakom påståendet, men jag kan nöja mig med några enstaka förutsatt att de håller hög kvalitet.

Så hur är det då med Fodmap? Finns det övertygande bevis om att den hjälper så många med IBS?

FODMAP utvecklades, som ni kanske vet, i Australien, och innebär att man grupperat olika sockeralkoholer och kolhydrater tillsammans baserat på hur snabbt de tas upp av kroppen. Dessa har främst tre saker gemensamt: de tas upp dåligt av tunntarmen, har en osmotisk effekt och bryts snabbt ned av bakteria. Detta gör att symptom som gaser, uppblåsthet, kramper och diarré kan uppkomma.

Enligt Drug and Therapeutics Bulletin så finns det egentligen väldigt lite bevis för att FODMAP skulle vara effektivt som behandling vid IBS. De har gått igenom publicerade studier kring FODMAP, och kommit fram till att även om studierna visar att patienter upplever viss symptomlättnad av dieten så finns en del frågetecken. Bland annat att en studie indikerar hur tarmfloran förändras av dieten (Läs mer om det i inläggen FODMAP, inte överlägsen och FODMAP, bra eller dåligt)

De menar att studier som stöder påståendet att FODMAP är en effektiv behandling är baserat på ett fåtal relativt små, kortvariga öppna oblinda eller singel-blinda studier. Vidare menar de att det kan vara svårt att behålla en allsidig kost när man begränsar sin diet.

En FODMAP-diet kan emellertid vara lämplig för motiverade patienter där andra behandlingsmetoder har misslyckats, men ska endast göras under övervakning av en dietist med specialistkompetens.

Drug and Therapeutics Bulletin avslutar:
 ”However, we believe that patients should be advised that there is very limited evidence for its use, the ideal duration of treatment has not been assessed in a clinical trial, and its place in the management of IBS has not been fully established.”

Källa: http://dtb.bmj.com/content/53/8/93.abstract

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.