Fodmap?

FODMAP står för Fermentable Oligo- Di- och Monosackarider och Polyoler. Det är olika sockeralkoholer och kolhydrater som har grupperats tillsammans baserat på hur snabbt de tas upp av kroppen 1. Namnet myntades av en grupp australienska forskare som tror att mat innehållandes vissa kolhydrater och sockeralkoholer förvärrar symptomen hos IBS- och IBD-sjuka. FODMAP består av fruktos, laktos, fruktaner, galaktaner samt sockeralkoholer som Sorbitol, Mannitol och Xylitol, och de har främst tre saker gemensamt; dålig upptagning av tunntarmen, en osmotisk effekt och de bryts snabbt ned av bakteria. Detta gör att symptom som gaser, uppblåsthet, kramper och diarré kan uppkomma2.

Många med IBS tror att deras symptom är relaterade till den mat de äter, men råden för vad man ska och inte ska äta har varit förvirrande och motsägelsefulla. I Nutrition Care Manual (Academy of Nutrition and Dietics Care Manual) ges råden:

  • Normalisera matvanorna och se till att du får i dig tillräckligt med näringsämnen
  • Identifiera matallergier och intoleranser. Kontrollera specifikt: fruktos, koffein, alkohol, laktos, sorbitol och raffinos[i]
  • Använd gärna en matdagbok där du kan notera vad du ätit, hur du mår, aktivitet och symptom.
  • Undvik mat som ökar gas och uppblåsthet
  • Öka sakta fiberintaget med 25 g – 35 g per dag. Glöm inte öka vätskeintaget.
  • Använd bulkmedel om det behövs Notera emellertid att studier tyder på att bulkmedel inte är särskilt hjälpsamt
  • Utvärdera behovet av multivitaminer eller annat kostillskott
  • Använd prebiotika och probiotika

Det finns flertalet studier som visar på att individuella FODMAPs kan ge symptom från magen. Provokationstester med laktos, fruktos, fruktaner eller Sorbitol kan ge symptom som uppblåsthet, smärta, illamående och ändrade tarmrörelser (diarré och förstoppning) hos många, och särskilt hos människor med IBS.3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Det är ganska mycket prat kring FODMAP nu och många dietister som gärna erbjuder sin kunskap för en liten slant. Min ställning är att det mesta är värt att testa men om en dietist börjar prata om botemedel för din tarmsjukdom så är det nog bäst att tacka och gå därifrån. Det här är inget botemedel utan ett sätt att minska sjukdomens symptom. Man vet ännu inte hur FODMAP påverkar kroppen långsiktigt och i en artikel ur American Journal of Gastroenterology konstaterade författarna att det finns en del frågetecken kring FODMAP. Där tar man upp det faktum att vi inte vet särskilt mycket om säkerheten ur ett långsiktigt perspektiv, att vi inte vet om det finns några näringsmässiga nackdelar att äta enligt FODMAP. Vidare diskuterar även författarna att några av rekommendationerna endast baserar sig på kliniska observationer.11

Ska man ge sig på en diet enligt FODMAP är det främst två saker man behöver komma ihåg. Det första är att det inte räcker att utesluta ett enstaka livsmedel utan det gäller att verkligen begränsa så mycket FODMAPs som möjligt. Fokusera alltså på att minska och/eller utesluta alla FODMAPs du kan ur din diet.

Det andra är att FODMAPs inte är orsaken till din funktionella mag- och tarmsjukdom utan representerar en möjlighet att minska dina symptom. Anledningen till att symptom triggas av att äta FODMAPs är reaktionen hos det enteriska nervsystemet när tarmsystemet utvidgar sig och inte på hur upptagningsförmågan fungerar (malabsortion) 11. Med andra ord uppkommer symptom på grund av tarmens onormala respons på födan. Dock ska det tilläggas att det så klart kan finnas någon malabsortion med i spelet.

Så, vad är det man ska undvika då? Förkortat och förenklat så ska man vara restriktiv med livsmedlen på bilden nedanför.

hfodmap

Och vad får man äta då? Förkortat och förenklat så är dessa livsmedel godkända:lfodmad

Referenser

1Barrett, J. & Gibson, P., 2012. Fermentable oligosacchardies, disaccharides, monosaccharides and polyols (FODMAPs) and nonallergick food intolerans: FODMAPs or food chemicals?. Therapeutic Advances in Gastroenterology, 5(4), pp. 261-268.

2 Mahan, L., Escott-Stump, S. & Raymond, J., 2012. Krause’s Food and the Nutrition Care Process. 12 ed. St Louis: Elsevier/Saunders.

3 Ladas, S., Grammenos, I., Tassios, P. & Raptis, S., 2000. Coincidental malabsortion of lactose, fructose and sorbitol ingested at low doses is not common in normal adults. Digestive Diseases and Sciences, Volume 45, pp. 2357-2362.

4Ravich, W. & Bayless, T., 1983. Carbohydrate absortion and malabsortion. Clinical Gastroenterology, Volume 12, pp. 335-356.

5 Truswell, A., Seach, J. & Thorburn, A., 1988. Incomplete absortion of pure fructose in healthy subjects and the facilitating effect of glucose. American Journal of Clinical Nutrition, Volume 48, pp. 1424-1430.

6Davidson, M. & Maki, K., 1999. Effects of dietary inulin on serum lipids. Journal of Nutrition, Volume 1474s-14747s, p. 129.

7 Pedersen, A., Sandstrom, B. & van Amelsvoort, J., 1997. The effect of ingestion of inulin on blood lipids and gastrointestinal symptoms in healthy females. British Journal of Nutrition, Volume 78, pp. 215-222.

8Hyams, J., 1983. Sorbitol intolerance: an unappreciated cause of functional gastrointestinal complaints.. Gastroenterology , Volume 84, p. 30–3.

9 Goldstein, R., Braverman, D. & Stankiewicz, H., 2000. Carbohydrate malabsorption and the effect of dietary restriction on symptoms of irritable bowel syndrome and functional bowel complaints.. Isr. Med. Assoc. J., Volume 2, p. 583–7.

10 Rumessen , J. & Gudmand-Hoyer, . E., 1986. Absorption capacity of fructose in healthy adults. Comparison with sucrose and its constituent monosaccharides. Gut, Volume 27, pp. 1161-8.

11 Gibson, P. & Shepard, S., 2012. Food Choise as a Key Management Strategy for Functional Gastrointestinal Symptoms. American Journal of Gastroenterology, Volume 107, pp. 657-666.


[i] Raffinos är en trisackarid, även kallad melitos, som är sammansatt av galaktos, glukos och fruktos. Sockerarten tas inte upp i kroppen, men bakterierna i tjocktarmen bryter ned den, vilket resulterar i gasbildning vid stor konsumtion av sojabönor och andra ärtväxter.

6 Responses

  1. Julia skriver:

    Hej! 🙂

    Avokado, blomkål och svamp står ju både på låt bli och godkänd listan? är det för att det är så pass inviduellt eller, att man både kan må bra utav det men också dåligt?

    • Elaise skriver:

      Hej, nej det är jag som har gjort fel när jag skapade listorna. Det ska vara med på röda listan, dvs de ska inte ätas.
      Tack för att du uppmärksammande mitt misstag, jag ska försöka rätta till det så fort jag får tid 🙂

  1. 6 augusti, 2014

    […] Flera olika sorters dieter har föreslagits som behandling vid IBS, men de vetenskapliga bevisen för deras effektivitet har sällan varit konsekvent. Senast är det FODMAP som har varit många studiers fokus. Här kan du läsa lite mer om FODMAP […]

  2. 17 september, 2014

    […] har skrivit lite om FODMAP tidigare i inläggen FODMAP, FODMAP fun och FODMAP, bra eller […]

  3. 16 augusti, 2015

    […] FODMAP utvecklades, som ni kanske vet, i Australien, och innebär att man grupperat olika sockeralkoholer och kolhydrater tillsammans baserat på hur snabbt de tas upp av kroppen. Dessa har främst tre saker gemensamt: de tas upp dåligt av tunntarmen, har en osmotisk effekt och bryts snabbt ned av bakteria. Detta gör att symptom som gaser, uppblåsthet, kramper och diarré kan uppkomma. Här kan du läsa mer om FODMAP […]

  4. 16 november, 2015

    […] Under senare år har FODMAP blivit populärt. FODMAP står för Fermentable Oligo- Di- och Monosackarider och Polyoler, och är exempelvis mjölkprodukter, frukt, vete, lök, kål och sötningsmedel. FODMAPs absorberas dålig i tunntarmen och jäser snabbt av bakteria, vilket kan förvärra IBS-symptom. Studierna som gjorts kring IBS och FODMAP är hyfsat få men de har fått lovande resultat6 Vill du läsa mer om fodmap så läs inlägget FODMAP? […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *