FODMAP inte överlägsen

Under UEG-veckan* presenterades väldigt intressanta resultat vad gäller kostbehandling vid IBS.

En studie har gjorts för att jämföra traditionell kostbehandling och FODMAP vid IBS. 65 patienter med IBS från tre olika sjukhus här i Sverige delades upp i två grupper, en traditionell på 33 stycken och en FODMAP på 32 stycken, och fick äta enligt gruppens kostråd. Symptomgraden mättes med hjälp av IBS severity scoring system (IBS-SSS) i början och i slutet av studien.

Resultaten visade sig vara väldigt lika mellan de två grupperna. 56 % i FODMAP-gruppen jämfört med 52 % i den traditionella diet-gruppen svarade på behandling och fick minskade symptom. Vad gäller specifika symptom var lindringen, i de båda grupperna, väldigt lika vad gäller buksmärta, tarmtömningsfrekvens och livskvalité. När det gäller uppblåsthet var dock den traditionella dieten mer effektiv.

Ingen direkt skillnad mellan de olika dieterna alltså, och författarna till studien menar att en kombination av båda kan vara en lösning på individuell nivå.

*UEG står för United European Gastroenterology

 

1 Response

  1. 17 augusti, 2015

    […] annat att en studie indikerar hur tarmfloran förändras av dieten (Läs mer om det i inläggen FODMAP, inte överlägsen och FODMAP, bra eller […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.