FODMAP, bra eller dåligt?

Flera olika sorters dieter har föreslagits som behandling vid IBS, men de vetenskapliga bevisen för deras effektivitet har sällan varit konsekvent. Senast är det FODMAP som har varit många studiers fokus. Här kan du läsa lite mer om FODMAP

Nedbrytningen av FODMAPs sägs öka gasproduktionen och det har  gjorts studier där FODMAP visar sig minska bland annat uppblåsthet och gasproduktion. Vidare har man gjort studier där man sett att FODMAP faktiskt varit orsaken till symptom hos några med diagnosen IBS. FODMAP är inte enbart dåligt dock, det är exempelvis en energikälla för mag- och tarmkanalens mikrobiota, och mikrobiotan är oerhört viktig för flera organ i kroppen. Förändringar i mikrobiotan har kopplats ihop med IBS,  där man bland annat sett hur människor med IBS har färre bifidobakterier i sin mikrobiota. Det har även associerats med förändringar i immunförsvar hos möss och buksmärta hos friska människor. FODMAPs har en väldokumenterad prebiotisk effekt.

Att förändra sin kost och minska eller utesluta FODMAP kan påverka mag- och tarmkanalen. Man vet att ett minskat intag av frukt och grönt förändrar hela mikrobiotan, glutenfri diet minskar markant antalet bifidobakterier hos friska kontroller och att helt utesluta FODMAP minskar hela mikrobiotan.

En studie visar hur en diet enligt FODMAP innebär en stor och betydande minskning av bifidobakterier. Det hela blir lite av en paradox, då FODMAP visat sig hjälpa några med IBS och kunnat minska symptom såsom uppblåsthet, hur bråttom du har till toaletten (urgency) och gaser. Bifidobakterier har som sagt kopplats ihop med buksmärta hos friska samt antalet dagar med smärta hos IBS:are. Flertalet studier har visat hur en behandling med bifidobakterier ger en positivt effekt vid IBS. Är det då en bra idé att äta enligt en diet som reducerar antalet bifidobakterier ytterligare?

Huruvida denna minskning av bifidobakterier är bestående eller om det ger några skadliga effekter på tarmens långsiktiga hälsa vet vi inte, det krävs fler studier för det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.