Ja, vi borde bli bättre på att prata

På Facebook delar Mag- och tarmförbundet följande artikel Vi måste bli bättre på att prata bajs, och jag håller med om det. Vi behöver bli bättre på att prata om magen och alla de problem som kan uppkomma, men jag tycker artikeln är ja, inte så jättebra.

Många uttrycker att man ofta har ont i magen – det betyder att man behöver bajsa oftare, säger Per Hellström, mag- och tarmspecialist vid Akademiska sjukhuset.
 

Betyder magont att man behöver bajsa oftare? Verkligen? Och jag som trodde man kunde ha magont av flera olika orsaker.

Särskilt män är dåliga på att söka. Fyra gånger fler kvinnor än män söker men enligt uppskattningar är det bara dubbelt så många kvinnor som män som har problem. Det krävs ju att patienten söker för att vården ska kunna hjälpa.

Var det bara jag som ramlade av stolen när jag läste ”för att vården ska kunna hjälpa”? Alltså, nej vården kan inte hjälpa. Vården ignorerar, glömmer bort, och gör sitt bästa för att vägra oss potentiell behandling. Läs mitt inlägg om allmänläkare och IBS

Män är generellt sämre på att söka läkarvård än kvinnor, och det kan nog förklara varför det ser ut som det gör inom mag- och tarmvården. I mina ögon är väl detta en stor anledning till att vi behöver lägga ner tid på insatser till just män. Å andra sidan är kvinnor generellt mer påverkade av IBS. Läs mitt inlägg om Kvinnors, mens och tarmproblem

Vad beror problemen på?

– Att man har en jäsmage vilket beror på bakteriefloran.

Jäsmage pga bakteriefloran? Ookej, så vilka problem är det som beror på jäsmage? Alla magproblem? Eller magont kanske bara? Vad exakt är jäsmage? Är det den vetenskapliga termen?

Ja, jag är grinig och bitter som klagar, men artiklar med flumsvar gör inget för vår situation, och vår situation behöver desperat förbättras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.