IBS och SIBO

En fördel med att vara aktiv på forum är att det öppnar upp möjligheten för väldigt intressanta diskussioner. Vi hade precis en som slutade på ett helt annat sätt än den började, dvs med diskussionen om varför man får IBS. Det fick mig att vilja skriva lite om SIBO och IBS eftersom förändrad tarmflora är vanligt vid IBS.

SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) har undersökts som orsaken till IBS, men forskningsresultaten har varit motstridiga. Det är alltså fortfarande oklart huruvida SIBO är en del av patofysiologin eller om det bara är ett medföljande fenomen.

SIBO förekommer oftare hos IBS-patienter, i vilken utsträckning beror på geografi samt att det finns olika diagnoskriterier för SIBO. Jag läste precis om en studie gjord på 59 patienter med IBS och 37 friska kontroller. Alla med predisponerande tillstånd för SIBO (hypotyreos, diabetes, sklerodermi och tidigare mag- tarmoperation) uteslöts.

IBS-patienterna delades in i undergrupper beroende på dominerande symptom, dvs IBS-D, IBS-C och IBS-M. Av 59 IBS-patienter hade 27 IBS-D, 11 hade IBS-C och 21 IBS-M.

SIBO (positivt glucose breath test) återfanns oftare hos IBS-patienter än hos friska kontroller (23,7 % jämfört med 2,7%). Patienter med IBS-D hade oftare SIBO jämfört med andra IBS-patienter (37 % jämfört med 12,5 %). IBS-C hade den allra lägsta frekvensen av SIBO (9 %).  Patienter som lider av uppblåsthet hade oftare SIBO jämfört med dem utav detta symptom. (47,8 % jämfört med 8,3 %), detta är förövrigt något man har sett i andra studier. Det var också vanligare bland kvinnor att lida av SIBO (44,4 % jämfört med 14,6 %).

Med andra ord, är du kvinna, har IBS-D och lider av uppblåsthet är det inte osannolikt att du lider av SIBO. Detta behöver emellertid inte vara orsaken till dina symptom, men kanske en bidragande eller en förvärrande orsak.

Referenser:

Sachdeva, S., Raway, A. K., Reddy, R. S. & Puri, A. S., 2011. Small intestinal bacterial overgrowth (SIBO) in irritable bowel syndrome: Frequency and predictors. Journal of Gastroenterology and Hepatology, 26(3), pp. 135-138.

2 Responses

 1. Fred skriver:

  Är SIBO något man kan söka behandling för?

  Var hos läkaren för ett par veckor sedan och fick rådet om motion, närmare bestämt att springa. Älskar att springa och har tränat mkt löpning i mitt liv – men jag blir tvärtom ofta SÄMRE av den träning där man tar ut sig rejält. Inte direkt i anslutning, men några timmar efter och nästan hela dagen efter ifall jag tränat på kvällen.

  • Elaise skriver:

   Japp, antibiotika och/eller probiotika brukar vara behandlingen mot bakteriell överväxt.

   Motion är bra (har du läst mitt inlägg om träning som medicin?), men blir du sämre av att träna så hårt kanske du ska ta det lugnare. Jag blir oftast sämre i början, men jag ökar motionsnivån sakta och då brukar det gå bättre.
   Må gott

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.