IBS (ev.) nya hem under ICD

Se Rättelse angående ICD

Du är säkert bekant med WHOs ICD-koder, annars kanske nedan citat kan ge en fingervisning om vad det är.

International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems (ICD) är Världshälsoorganisationens (WHO:s) klassificeringssystem för olika diagnoser. ICD är den accepterade metoden att klassificera sjukdomar för epidemiologiska, statistiska och diagnostiska syften. (Wikipedia)

De aktuella diagnoskoderna är ICD-10, men nu pågår arbetet på nästa uppdatering, vilken ska börja gälla 2017. Jag har sett lite av förslagen som finns och jag är orolig. Under rubriken ”mental and behavioral disorders” hamnar något de kallar för bodily distress disorder (BDO). BDO har specificerats tidigare som bland annat fibromyalgi, kroniskt trötthetssyndrom (CFS), Myalgisk Encefalomyelit (ME), Multipel kemisk känslighet (MCS) och irritable bowel syndrome (IBS).

Att hamna under den rubriken skulle vara ett bakslag för IBS. Vi har redan stora problem med att bli tagna på allvar av sjukvården och allmänläkare avfärdar oss allt för ofta som hypokondriker (Läs mitt inlägg om Allmänläkare och IBS). Vidare kan jag inte låta bli att fundera över hur detta kommer påverka forskningen kring sjukdomen och sjukskrivningsmöjligheterna. Det stöd vi idag erbjuds från samhället och sjukvården är i stort sett obefintligt och jag oroar mig för att detta kommer vara början till slutet. Förhoppningsvis arbetar redan Mag- och tarmförbundet för att försäkra sig om att detta inte är utkomsten av en sådan förändring av ICD-koderna.

När jag läste nyheten kände jag bara det som att någon slog undan mina ben. Jag orkar inte. Jag orkar inte återigen bli reducerad till en människa med mentala problem som skulle bli frisk om hon slutade stressa. Jag orkar bara inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.