Godamagbakterier.se

Goda magbakterier är en informativ sida för oss med problemmage. Här finns att läsa information om bland annat IBS, förstoppning, diarré, turistdiarré och probiotika.

Det som lockade min uppmärksamhet var självfallet informationen på deras sida om IBS. Sidan är en snabb översikt om sjukdomen och jag noterar glatt att jag slipper mötas av benämningen ”ballongmage”. Det är ingen nyhet att jag tycker benämningen ballongmage är förminskande och missvisande. Jag är van vid att det dyker upp i artiklar om IBS så därför är det extra trevligt att seatt man skippat den och istället faktiskt benämner sjukdomen som tarmsjukdom.

Goda magbakteriers IBS-sida kan man även läsa om några vanliga symptom vid IBS och man har faktiskt med tre undergrupper av sjukdomen: förstoppnings-IBS (IBS-C), diarré-IBS (IBS-D) och blandad IBS (IBS-M).

Det är alldeles för ofta som IBS-M glöms bort, trots att den egentligen inte är mer ovanlig än de andra undergrupperna. Detta kan göra att många drabbade inte tycker diagnosen stämmer in, eftersom de inte enbart har förstoppning alternativt diarré. Av den anledningen tycker jag det är viktigt att IBS-M faktiskt får finnas med på informationssidor om sjukdomen. Vi kan även läsa om några av de tidigare namn som sjukdomen har haft. Har du en äldre läkarbok liggandes så testa att slå upp några av namnen. Det är väldigt spännande att se hur kunskapen om sjukdomen förändrats genom åren. Genomgående finns det bra, lättläst och korrekt information om IBS. Det enda jag reagerar lite på är meningen om hur sjukdomens nuvarande namn, det vill säga IBS, är tänkt att återspegla att sjukdomen både har fysiska och psykiska orsaker. Sjukdomen har psykosociala faktorer som bidrar och det är självfallet viktigt att inkludera dessa i en beskrivning av sjukdomen, men jag vet också hur viktigt det är att vara extra tydlig vid just IBS eftersom många patienter ännu idag behandlas som hypokondriker.

Ett av de allra största problemen kring sjukdomen, det vill säga bristen på behandling är också något som adresseras. Fokus ligger på probiotika som symptomlindring och hur probiotika kan lindra genom att underlätta matsmältning och stimulera tarmrörelser.
Blir du sedan nyfiken på mer information om probiotika, så rekommenderar jag att du läser igenom Goda magbakteriers sida om probiotika. Den är väldigt lärorik, och ett bra sätt att få lite mer kunskap om vad probiotika egentligen är och hur den kan hjälpa dig och din mage.

Här kan vi till exempel läsa om vilka släkten och arter som probiotika består av, själva avsikten med probiotikan och hur det gick till när probiotika upptäcktes. Det finns information om bakteriefloran i vår mag- och tarmkanal, exempelvis hur många kilo bakterier vi har i vår matsmältningskanal och hur många arter vår bakterieflora anses bestå av. Särskilt intressant är att läsa om probiotikans positiva hälsoeffekter, hur den bidrar till att skapa ett sunt matsmältningssystem och reglerar immunsystemet.

Probiotika är ett av de mest vanliga behandlingsalternativen vid IBS och personligen tycker jag det är givande att förstå mer om hur och varför probiotika kan hjälpa mig. Det ger mig större möjlighet att fatta ett välgrundat beslut vad gäller val av behandling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.