Samband mellan onormal respons på visceral smärta och depression

Att depression och ångest förekommer oftare hos IBS-patienter än andra är säkert ingen nyhet. Läs gärna Förändringar i hjärnan och Varför gör det ont för att få en bättre förståelse över vad som pågår i vår hjärna och kropp.

Forskarna har hittat tydliga bevis för att IBS-patienter inte hanterar smärtsignaler från mage och tarm normalt, och att dessa störda hjärnfunktioner är mer uttalat hos patienter som samtidigt lider av depression. Med hjälp av bilder på hjärnan har man sett hur IBS-patienter har en lägre smärtröskel, och därmed att smärtregleringen är försämrad.

Betyder det att IBS är en psykisk sjukdom? Nej, det gör det inte, men studien fastställer att relationen mellan hjärna och mage är väldigt komplex. Man vet inte om depression och ångest kommer av att man har IBS eller om de på något sätt bidrar till utvecklingen av IBS. Om du läste inlägget jag länkade till i inledningen om förändringar i hjärnan så känner du till att IBS-patienter har förändringar i orbitofrontala hjärnbarken och hur detta kan vara en förklaring till kopplingen mellan psykiska diagnoser och IBS.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.