Probiotika vid Antibiotika

Diarré orsakad av antibiotika är inte helt ovanligt, särskilt bland äldre. I de fall Clostridium difficile ligger bakom diarrén kan det till och med bli livshotande. Probiotika har i många fall använts i syfte att förebygga diarré i samband med antibiotikahandling, och det är ofta patienter får rekommendationen att använda probiotika.

Forskare i Storbritannien följde 3000 patienter, ur en grupp som ofta drabbas av antibiotikarelaterad diarré. Patienterna var 65 år och äldre och vårdades på sjukhus för olika infektioner. Deltagarna fick antingen ta kapslar, som innehöll 60 miljarder bakterier av laktobaciller och bifidobakterier, eller placebo i 21 dagar i samband med antibiotikabehandling.

Forskarna trodde att de patienter som fick probiotika i förebyggande syfte skulle drabbas av diarré i lägre utsträckning än de som inte fick någon probiotika. Resultaten blev inte alls som förväntat, istället kunde forskarna se att probiotikan tycktes sakna effekt, och antalet fall av diarré var lika många i probiotikaagruppen som i kontrollgruppen (10,8 % respektive 10,4 %). Probiotikan var inte heller effektiv mot Clostridium difficile (0,8 % respektive 1,2 %).

Slutsatsen som forskarna drar av denna studie är att det inte finns belägg för att använda probiotika vid antibiotikabehandling.

1 Response

  1. 28 november, 2013

    […] Probiotika vid antibiotika […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.