Ökad risk för ischemisk kolit

Ischemisk kolit är en skada på tjocktarmen som uppstått till följd av syrebrist i tarmväggen. Symptomen är ofta krampaktiga buksmärtor med diarré, som efter ett tag övergår till blodig diarré. Smärtan är vanligtvis lokaliserad i nedre delen av magen och det är inte ovanligt med förhöjd temp. Ischemisk kolit kan göra att tarmväggen brister och man drabbas då av peritonit (inflammation i bukhinnan), så det är alltid en bra idé att rådgöra med sjukvården om du misstänker ischemisk kolit.

Det har gjorts studier för att utröna om IBS kan medföra en ökad risk för ischemisk kolit. Två studier publicerade 20041,2 och en publicerad 20073 kunde stärka tesen att det finns en koppling mellan ischemisk kolit och IBS. Dessa kunde visa en markant ökad risk hos patienter med IBS eller förstoppning än för patienter utan dessa sjukdomstillstånd.

Patienter med IBS eller förstoppning uppvisade två till tre gånger så hög risk att drabbas av ischemisk kolit. Vidare lyckades studien3 komplicera tesen kring mag- och tarmläkemedel och ökad risk för kolit. Det betyder att framtida studier bör inkludera IBS och förstoppning som faktorer eftersom det kan vara så att det egentligen är den underliggande IBS:en eller förstoppningen som är orsaken och inte den medicin man äter.

De tre studierna visade även att det var mer vanligt att en patient drabbades av ischemisk kolit om de var av kvinnligt kön samt äldre ålder. Det var 58-78 % mer vanligt hos kvinnor än hos män, och ju högre upp i ålder man kom desto vanligare blev ischemisk kolit hos kvinnorna.

Det är absolut ingen anledning att drabbas av panik men det är alltid bra att vara medveten om den ökade risken man har sett i studier och vara uppmärksam på symptomförändringar, särskilt om du är kvinna och är lite äldre.

Referenser

1 Cole AJ, Cook SF, Sands BE, Ajene AN, Miller DP, Walker AM. Occurrence of colon ischemia in relation to irritable bowel syndrome. Am J Gastroenterol 2004; 99: 486–91.

2 Walker AM, Bohn RL, Cali C, Cook SF, Ajene AN, Sands BE. Risk factors for colon ischemia. Am J Gastroenterol 2004; 99: 1333–7.

3 Suh DC, Kahler KH, Choi IS, Shin H, Kralstein J, Shetzline M. Patients with irritable bowel syndrome or constipation have an increased risk for ischaemic colitis. Aliment Pharmacol Ther. 2007 Mar 15;25(6):681-92.

1 Response

  1. 14 december, 2013

    […] Däremot har studier visat att människor med IBS har en ökad risk att utveckla benskörhet och ischemisk kolit. Bland kvinnor med IBS har man även sett en måttligt ökad frekvens av missfall och […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.