Migrän och IBS

Migrän och IBS är två funktionella sjukdomar som båda karaktäriseras av återkommande smärta. De kan tyckas vara helt olika, men de har faktiskt en hel del gemensamt vad gäller epidemiologi, utlösande faktorer och komorbiditet (samsjuklighet). Båda sjukdomarna saknar uppenbara organiska orsaker och diagnos ställs utifrån symptomkriterier (ICHD-3 för migrän och Rome III för IBS). De tycks ha en ärftlig komponent  och studier har visat hur migrän och IBS ofta förekommer tillsammans. Man har även sett att det finns en högre risk att drabbas av IBS om man redan lider av migrän. Brain-gut axis är dessutom intressant vid båda sjukdomarna.

Brain-gut axis är en väldigt sannolik del av bakgrunden till IBS. Det kan sägas bestå av centrala nervsystemet, det perifera nervsystemet, det enteriska nervsystemet och det autonoma nervsystemet. Centrala nervsystemet mottar och tolkar hela tiden signaler från de andra tre systemen. Serotonin är en viktig signalsubstans för dessa system och intressant nog finns en väldigt stor del av kroppens Serotonin i just mag- och tarmkanalen. Studier har visat hur den glatta muskulaturens rörelser (glatt muskulatur finns bland annat i tarmarna) samt viscerala förnimmelser regleras av olika typer av 5-HT (serotonin) i mag- och tarmkanalen. Serotonin är inte bara intressant vid IBS. Ett vanligt behandlingsalternativ vid migrän är Sumatriptan  (en 5-HT-agonist).

Under studier har man sett liknande förändringar i hjärnan hos migrän- och IBS-patienter. Betydande bevis börjar samtidigt dyka upp för att dessa funktionella smärttillstånd, har ett genetiskt känsligt nervsystem som överreagerar på stimuli, och utvecklar strukturella och funktionella förändringar som över tiden ger upphov till dessa sjukdomar. Det kan därför vara bra för IBS-patienter att kollas för migrän, och för migränpatienter att kollas för IBS.

(Association between migraine and irritable bowel syndrome: a population-based retrospective cohort study.  Lau CI, Lin CC, Chen WH, Wang HC, Kao CH.  Eur J Neurol. 2014 Sep;21(9):1198-204. )

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.