IBD och tricykliska antidepressiva

En vanlig behandling vid IBS är antidepressiva av tricyklisk typ, så som Tryptizol, och enligt nyheter från American College of Gastroenterology (ACG) 2012 Annual Scientific Meeting and Postgraduate Course har man nu testat dessa typer av antidepressiva även hos patienter med IBD

Flertalet personer med IBD, ofta de med mild sjukdomsaktivitet eller de som är i remission, uppvisar liknande symptom som ses vid IBS och för att utvärdera huruvida tricykliska preparat är ett behandlingsalternativ vid IBD utförde man en liten studie med 81 IBD-patienter och 77 IBS-patienter. IBD-patienterna bestod av 58 st med Crohns och 23 stycken med Ulcerös colit. Patienterna fortsatte med sin vanliga behandling mot IBD under studien.

Frekvensen av buksmärta och diarré var liknande i båda grupperna och patienterna hade måttliga till svåra symptom. Efter en tids behandling så kunde man se små till måttliga förbättringar hos patienter ur båda grupperna. Förbättringen var som lägst måttlig hos 48 av 81 IBD-patienter och 35 av 77 IBS-patienter. Man såg även att patienterna med Ulcerös colit svarade bättre på behandlingen än dem med Crohns. Det här har skapat en del hypoteser och man vill följa upp resultaten med vidare studier, särskilt intressant och betydelsefullt är det kanske för teorierna kring överlappande symptom mellan IBS och IBD.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.