Fekal inkontinens

Analinkontinens kan vara ett påfrestande tillstånd att leva med, med många negativa konsekvenser såsom ångest och social isolering. Det är ett välkänt tillstånd hos äldre på servicehem/ålderdomshem och hos IBD-patienter, det förekommer hos ungefär 47-54% av äldre och 33-46% av IBD-patienter. Förvånansvärt lite kunskap finns om fekal inkontinens (FI) vid IBS. Detta är särskilt underligt när vi lägger till att IBS ändå är en relativt vanlig sjukdom.

Vid IBS förekommer inte enbart symptom från mag- och tarmkanalen även andra symptom såsom håglöshet, ryggsmärtor, smärta vid samlag och så vidare, men jag går inte in detaljerat på det nu. Komplexiteten av de olika symptomen kan lätt resultera i en sämre livskvalitet och därpå följer psykologiska problem såsom depression och ångest. Det har även visats att den känslomässiga bördan av sjukdomen kan leda till en känsla av hopplöshet och självmordstankar. FI kan göra lidandet ännu värre, då det för många är ytterligare en börda och ofta en börda det är väldigt svårt att prata om.

Vill du läsa mer om hur det är att leva med IBS så rekommenderar jag: Livskvalité med tarmsjukdom, Allmänläkare och IBS, Det är fler som bör tas på allvar

Det finns två huvudformer av FI. Trängningsinkontinens, som innebär ofrivillig passage av gaser eller avföring, och passiv inkontinens, som innebär analt läckage av slem, vätska eller avföring.

Så hur vanligt är då FI bland IBS-patienter? Studien i fråga visade att det var väldigt vanligt, mer än hälften (57%) av alla med IBS lider samtidigt av FI.
Uppdelat på undergrupper såg siffrorna ut såhär:

IBS-D = 65,2 %
IBS-C = 37,9 %
IBS-A = 63,7 %

Forskarna noterade med intresse att FI även återfinns bland de med IBS-C, dock ska det tilläggas att 36 % av de med IBS-C och FI angav att det var en konsekvens av laxeringsmedel. Men det återstår ändå 64 %, och det var nog högre siffror än vad man räknat med.

När forskarna delade upp patienter efter sjukdomens svårighetsgrad blev siffrorna såhär:

Mild IBS = 62 %
Medelsvår IBS = 49 %
Svår IBS = 61 %

Patienterna i gruppen mild IBS var dock endast 42 stycken, möjligtvis för få för att kunna få en rättvisande bild.

Hur hanterade IBS-patienterna FI?
28 % använde Loperamid för att försöka kontrollera sin FI. 66 % brukade ha med sig ombyte av kläder och 30 % använde inkontinensskydd.

Under studiens gång, när det blev tydligt att FI var bra mycket vanligare än väntat bestämde forskarna sig för att även undersöka hur pass öppna patienterna var om sitt problem. Av totalt 176 hade 14 st berättat enbart för sin allmänläkare, 46 st hade bara berättat för en familjemedlem eller nära vän. 75 st hade berättat både för sin allmänläkare och för en familjemedlem och 41 st hade inte berättat för någon.

Fekal inkontinens hade inget samband med smärta och uppblåsthet, och inte heller med otillräcklig tarmtömning. Däremot kunde man se ett samband mellan FI och hur bråttom man har till toaletten (urgency). Det var också mycket mer troligt att en patient med FI även hade problem med urininkontinens. Vidare kunde man se att antalet graviditeter och förlossningssätt påverkade risken att drabbas. Av de som genomgått en förlossning och led av FI så hade 63 % fött vaginalt och 3,4 % med kejsarsnitt. En väldigt stor skillnad i mina ögon. Tittade man närmare på vaginal förlossning kunde man se att risken var ännu högre om förlossningen hade avslutats med tång (70 % vs 30 %). Ångest och depressioner var något vanligare hos IBS-patienter med FI och livskvaliteten var markant sämre.

Personligen kan jag känna att det här bör tas i åtanke när en gravid ska genomgå en förlossning. Det är inte ovanligt att IBD-patienter erbjuds kejsarsnitt för att inte förvärra tarmproblemen, men när det gäller IBS så viftas det oftast bort och sjukvården envisas med att det inte finns någon som helst risk för förvärring av sjukdomen. Det här stämmer ju alltså inte riktigt, utan en vaginal förlossning kan göra livet svårare för en IBS-patient. Lägg sedan till riskerna för försvagad tarm/slidvägg samt att spricka så finner jag det väldigt konstigt att vi blir så ignorerade inom mödravården.

Jag väntar mitt andra barn nu, så det här är en aktuell fråga för mig. Min IBS förvärrades av förra förlossningen och jag är inte jättepigg på att genomgå en till. Det här är en stor anledning till att det tagit mig nästan 6 år innan jag vågade mig på att bli gravid igen. Livet som IBS-patient och gravid är inte särskilt rolig..

1 Response

  1. 23 oktober, 2015

    […] Fekal inkontinens är bekant för många med IBS. Studier har visat att mer än hälften av alla som får diagnosen IBS även drabbas av fekal inkontinens. Vill du läsa mer om fekal inkontinens i samband med IBS så rekommenderar jag inlägget FEKAL INKONTINENS […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.