Blastocystis och Dientamöba fragilis

Blastocystis och Dientamöba fragilis är två parasitsjukdomar som båda har kopplats ihop med IBS. Jag stöter då och då på människor som hävdar att IBS egentligen är Blastocystis eller Dientamöba och att IBS inte finns. Har du följt min blogg ett tag är det säkert ingen nyhet att jag är lite allergisk mot sådana uttalanden och anser att de försvårar för att vi ska få vår sjukdom godkänd, och därmed ha rätt till stöd och hjälp från vård och samhälle.

Blastocystis är en hyfsat vanlig tarmparasit som återfinns över hela världen. Huruvida den verkligen kan orsaka sjukdom är debatterat och en stor del av de människor som har parasiten uppvisar inga symptom alls. Hos andra har det emellertid funnits ett samband mellan Blasocystis och diarré, magsmärta, analklåda, viktnedgång och ökad mängd gaser. Det är alltså mycket osäkert att det faktiskt är Blastocystis som orsakar symptomen även om parasiten går att hitta hos patienten.

Dientamöba fragilis är en tarmprotozo som även den återfinns över hela världen. Den upptäcktes för snart 100 år sedan och har beskrivits som en harmlös organism som inte orsakar sjukdom. Studier på senare tid har dock visat att den i undantagsfall kan ge symptom i mag- och tarmkanalen. Vanligaste symptomen är smärta och obehag i magen samt diarré.

En populationsstudie i Danmark har gjorts för att studera hur pass vanlig dessa parasiter är hos IBS-patienter, och om det verkligen är så att det är de som orsakar IBS-patienternas besvär.
Resultaten är väldigt intressanta och visar att parasiterna oftare återfinns hos friska människor än hos IBS-patienter. 50 % av de friska kontrollerna hade någon av parasiterna, jämfört med 36 % hos IBS-patienterna.

Mer specificerat ser det ut såhär:

Dientamöba

Friska kontroller: 35 %
IBS-patienter: 23 %

Blastocystis

Friska kontroller: 22 %
IBS-patienter: 15 %

Dientamöba och Blastocystis

Friska kontroller: 16 %
IBS-patienter: 8 %

Dientmöba var associerat med att det fanns barn i åldrarna 5-18 i hushållet, och Blastocystis var associerat med hög inkomst, inga djur i hushållet och köpevatten.

Författarna till studien drar slutsatsen att dessa parasiter sannolikt INTE har någon direkt roll i uppkomsten av IBS.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.