Divertikulit och IBS

Divertikulit, även kallat inflammerade tarmfickor, är ett ganska vanligt tillstånd. Hälften av befolkningen över 60 år har tarmfickor och ca 10-25 % av dessa drabbas av divertikulit. Symptomen på Divertikulit är smärta i nedre delen av magen (ofta vänster sida), feber, illamående, kräkningar, förstoppning, diarré eller uppblåsthet. Många gånger behöver de inte behandlas men det kan hända att man behöver antibiotika för att bli av med inflammationen. I mer ovanliga fall kan en operation bli nödvändig.

En studie gjord i Japan undersökte en eventuell koppling mellan IBS och Divertikulit. Studien gjordes på 1009 patienter, som delades in i en IBS- respektive Icke-IBSgrupp.

Högersidig divertikulit definierades som divertikulit i uppåtgående tarmen, tvärgående tarmen samt cekum. Cekum ligger vid tjocktarmens början, det är en liten säck och kallas ofta för blindtarmen. På Cekum sitter appendix, vilket är det som brukar opereras bort vid blindtarmsinflammation.

Vänstersidig Divertikulit definierades som i nedåtgående tarmen, colon sigmoideum (den s-formade delen på tjocktarmen precis innan ändtarmen) samt ändtarmen.

Resultaten visade att vänstersidig och tvåsidig divertikulit var oberoende riskfaktorer för IBS, medan högersidig Divertikulit inte var associerad med någon högre risk för IBS. Detta tyder på att skillnaderna i patologiska* faktorer som orsakas av spelar roll för utvecklingen av IBS.

(* Patologi är läran om sjukdomar och hur de diagnostiseras)

Referens: Yamada E, et al., 2014. Association Between the Location of Diverticular Disease and the Irritable Bowel Syndrome: A Multicenter Study in Japan. Am J Gastroenterol

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.