Cykliska kräkningar

Cykliska kräkningar, även känt som Cyclic vomiting syndrome (CVS), är en sjukdom som karaktäriseras av återkommande illamående och kräkningar, med relativt symptomfria perioder däremellan. Studier som gjorts under senaste åren har givit flera olika teorier om varför någon drabbas av sjukdomen, bland teorierna finns dysfunktion i sympatiska och parasympatiska nervsystemet samt stress, ångest och depression.

Behandling av CVS är inte enkel, det finns inte väldigt många alternativ och mycket av behandlingen går ut på att identifiera och undvika så kallade triggers. Det finns viss möjlighet till förebyggande läkemedelsbehandling samt stödjande vård för att lindra ett skov.

Kända triggers är till exempel känslomässig stress, energiuttömmande saker som sömnbrist, fasta och infektion i kroppen. Vad gäller mat och dryck finns där också kända triggers: rött vin, choklad, ost, natriumglutamat (används som smakförstärkare i livsmedel, E 621, i färdiga kryddblandningar, chips, buljong. Finns även naturligt i många livsmedel som ost, soyasås, lufttorkad skinka, tomat, svamp och ärtor).

Den medicinska behandlingen är ofta tricykliska antidepressiva och då särskilt amitriptylin (som för övrigt ger vid IBS och andra  smärttillstånd också). Doseringen brukar inledas med 10 mg på kvällen med stegvisa höjningar varannan eller var tredje vecka. Den dos som brukar ge effekt ligger ungefär runt 1-2 mg per kroppskilo. Forskare rapporterar om hur långtidsbehandling med hög dos av (ca 200mg/dag) amitriptylin (2-4 år) har gjort att några patienter kunnat sluta helt med mediciner, och några ytterligare har klarat sig på väldigt låg dos (10mg/dag).

Om CVS är kopplat till migrän kan det vara aktuellt med ett tillägg av medicin som minskar aktiviteten hos kroppens sympatiska nervsystem. I övrigt ges även antiemetika som Odansetron och Lergigan, vilket är medicin mot illamående och kräkningar, att tas när ett skov kommer.

Källa:  Hejazi RA, McCallum RW. Cyclic vomiting syndrome: treatment options. Exp Brain Res. 2014 Aug;232(8):2549-52.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.