Vibrationer mot förstoppning

En vibrerande kapsel som fjärraktiveras kan lindra kronisk förstoppning och vara ett alternativ för patienter som inte vill prova senaste medicinerna mot IBS-C. Kapseln är tänkt att sväljas och eftersom den inte löses upp i kroppen så ska det inte heller finnas några biverkningar.

Skepsisen inom forskningsvärlden är inte obefintlig och man undrar bland annat exakt hur det är tänkt att det här ska fungera, men eftersom brister i effektivitet är vanligt bland dagens medicinska behandlingar, samt det faktum att de ger flertalet biverkningar såsom diarréer och kramper, så skulle en fungerande behandling vara väldigt välkommet.

Kapseln är tänkt att aktiveras sex till åtta timmar efter måltid, och pulserar tre gånger i minuten. Det fungerar alltså som en typ av pacemaker. Den studie som har gjorts gjordes på 28 patienter med kronisk förstoppning samt IBS-C, där ingen hade svarat på befintliga behandlingar.
Patienterna svalde två kapslar per vecka under två veckor och antecknade sina tarmrörelser och symptom.

Patienterna upplevde en markant ökning av tarmrörelser under studien. Medelantalet ökade från ungefär två per vecka till nästan fyra per vecka vid slutet av studien. Man gjorde ingen särskild uppföljning av patienterna efter studien men flera var patienter till en av studiens forskare, och han menade att vissa inte längre behövde någon medicinsk behandling efter studien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.