Receptbelagda läkemedel

Receptbelagda läkemedel

Som jag påpekat förut så saknas det adekvat behandling vid IBS. Mycket är inriktat mot symptomlindring och inte specifikt framtaget för just IBS. Emellertid finns faktiskt ett nytt läkemedel vid namn Constella, för människor med IBS-C. Läs mer om det nedan.

Smärtstillande
Smärtstillande och IBS är inte särskilt studerat och de flesta läkare vill inte skriva ut något smärtstillande alls. Ofta beror detta på att det finns en risk för beroende hos en del smärtstillande. Vad gäller receptfria smärtstillande så är vi nog många som kan hålla med om att de är alldeles för svaga för att hjälpa mot IBS-smärtan, ungefär som att sätta plåster på ett brutet ben. Istället för smärtstillande vill läkarna hellre ge spasmolytika, det vill säga kramplösande. Det absolut bästa mot smärtan verkar emellertid vara en låg dos Amitriptylin.

Spasmolytika
I Sverige finns endast Egazil och Papaverin att välja mellan. Cantil var ett annat alternativ i Sverige men det togs bort 2004. Det finns tyvärr inga kontrollerade studier på Egazils och Papaverins effekt vid IBS, så det finns egentligen inget bevis för att de har någon effekt vid IBS.
Däremot finns flera studier gjorda på andra spasmolytika, som visats sig effektiva mot buksmärta men dessa läkemedel finns inte i Sverige. Några exempel är Otiloniumbromid , Buscopan, Trimebutine, Pinaverum samt samt Cimetropium/dicyclomine

Antidepressiva
Antidepressiva kan vara användbart vid IBS av flera orsaker, inte bara för att den kan vara smärtlindrande och lugna ner tarmen, utan även för att det är psykiskt påfrestande att leva med sjukdomen. Det är inte ovanligt att efter ett tag drabbas av ångest- och depressionstillstånd. Det finns tre typer av antidepressiva som kan vara aktuella som behandling

TCA (Tricykliska antidepressiva)
Tricykliska antidepressiva är den äldsta varianten och kanske mest studerade. Det är ett läkemedel som ofta används vid olika smärttillstånd samt även vid sömnsvårigheter. Den brukar ges som lågdos, ca 10-50 mg/dag, mot buksmärta och även diarré då den lugnar ner tarmarna. Av dessa är det amitriptylin som är mest studerat och använt. I Sverige finns det sedan december 2012 då Tryptizol avregistrerades, endast som Saroten. Läs mer om Amitriptylin som behandling vid IBS.

Andra substanser som tillhör TCA är:

 • Klomipramin
 • Trimipramin
 • Lofepramin
 • Nortriptylin
 • SSRI
  Tycks vara mer effektivt på globala symptom än smärta och diarré, men effektiviteten hos de olika preparaten är tveksam. Fluoxetin och Citalmopram är två substanser som fått bra resultat i studier mot symptom såsom buksmärtor, uppblåsthet, avföringsfrekvens och globala IBS symtom.Men andra som exempelvis Paroxetin tycks inte ha någon positiv effekt alls på symptomen. Jag har skrivit mer ingående om Citalopram och IBS för den som är intresserad

  SNRI
  Cymbalta har i studier visat sig kunna hjälpa mot en del smärttillstånd, däribland IBS. Ett varningens ord är dock på sin plats. Cymbalta är jobbigt att börja med och jobbigt att sluta med. Jag har själv ätit den så jag vet, men lider du av diarré och smärtor så kan den ändå vara värt ett försök.

  Resiner
  Resiner är läkemedel som binder gallsyror i tarmen så att de inte tas upp i blodet, utan försvinner ur kroppen med avföringen. Kroppens kolesterol används sedan för att bilda nya gallsyror och då minskar kolesterolhalten i blodet. Questran och Lestid skrivs ibland ut mot diarré och buksmärta i samband med IBS.

  Antibiotika
  Bakterieöverväxt är en av potentiella orsaker till symptomen och här kan antibiotika vara hjäpsamt. Studier med positiva resultat har gjorts på Rifixamin, men tyvärr omfattas det inte av högkostnadsskyddet. Läs mer om antibiotika och IBS här: Antibiotika som behandling

  Linaklotid
  Är ett nytt läkemedel som används vid måttlig till svår IBS-C. Detta finns att köpa i Sverige under namnet Constella. Prata med din läkare om du lider av förstoppning och är intresserad av att testa.

  Lämna ett svar

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.