Pektin mot IBS-D

Pektin är en kolhydrat, mer specifikt en polysackarid som finns i flera livsmedel såsom äpplen, päron och apelsiner. Det tillhör de lösliga fibrerna och har flertalet hälsoeffekter, exempelvis sänker det kolesterolet och har en prebiotisk effekt.

En studie som pågick under juli 2011 till december 2013 undersökte huruvida Pektin kunde hjälpa vid IBS-D. Totalt 87 patienter rekryterades till en randomiserad kontrollerad studie. De delades slumpmässigt in i två grupper, en kontrollgrupp och en pektingrupp. Pektingruppen bestod av 46 stycken som fick 24 g pektinpulver per dag under sex veckor. Kontrollgruppen fick placebo och bestod av 41 peroner. Efter behandlingen undersöktes tarmens mikroflora och jämfördes mellan grupperna. Man noterade även förändringar i avföringsmönster, symptom och livskvalité. Och ett blodprov togs för att kontrollera nivåerna av cytokiner.

De individer som fick pektinpulver upplevde en större minskning av symptom och fick förbättrade avföringsmönster samt förbättrad livskvalité. Pektinets prebiotiska effekt ökade bifidobakterierna markant samt minskade Clostridium. Cytokinnivåerna hos patienterna med IBS-D var onormala inledningsvis, men normaliserades av pektinet. Pektin är med andra ord ett bra prebiotika för att stimulera bifidobakterierna hos människor med IBS-D, minska symptomgraden, balansera mikrofloran och minska inflammationen. Författarna av studien drar slutsatsen att Pektin har förmågan att återupprätta ett friskt ekosystem i mage och tarm och därmed har potential som behandling mot IBS-D.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.