Oxytocin mot buksmärta?

Buksmärta är ett av de jobbigare symptomen att lida av eftersom det inte finns några mediciner som direkt hjälper mot buksmärta, men nu tror ett gäng australienska forskare att de kan ha funnit ett sätt att behandla buksmärta med hormonet oxytocin.

Oxytocin gör människor lyckligare och tillitsfulla. Det ökar viljan till parbildning, och är starkt involverat i sexuell lust. En orsak till detta är att det skänker lugn genom dess påverkan på glatt muskulatur. På grund av dess höga plasmanivåer vid olika former av känslor av kärlek och lust, brukar det kallas ”kärlekshormon”.” (Wikipedia)

Forskarna har utvecklat en form av oxytocinet, en mer stabil form, som ska kunna behandla kronisk buksmärta vid exempelvis IBS. Det nya oxytocinet visade stor potential för smärtlindring vid buksmärta, och tycktes inte påverka frisk tarmvävnad. Det faktum att det inte påverkar frisk tarmvävnad är särskilt viktigt för att minska risken för biverkningar.

Buksmärta är ju ett av mina symptom, och jag ser väldigt positivt på att man försöker hitta bättre behandlingsalternativ. Det vore rena drömmen att kunna ta en medicin och slippa smärtan, eller i alla fall slippa den värsta smärtan. Jag kommer nyfiket att följa utvecklingen av oxytocin som behandling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.