Otiloniumbromid mot buksmärta

Bristen på vettig spasmolytika i Sverige är något jag har skrivit om flera gånger tidigare. Egazil och Papaverin finns att välja mellan och ingen av dem är studerad vid just IBS.

Något som däremot studerats är Otiloniumbromid (OB) och det har visat överlägset bäst effekt vid IBS-symptom såsom buksmärta och uppblåsthet. År 2011 gjordes en genomgång av kliniska studier som gjorts på OB, och det visade sig att medicinen både är effektiv som behandling mot IBS samt säker att använda. OB har faktiskt visat sig hjälpa mot smärta hos alla undertyper av IBS.

I en studie gjord på 356 patienter, där hälften behandlades med OB under 15 veckor, och resterande fick placebo, visade det sig att OB markant minskade antalet episoder med buksmärta och uppblåsthet. När det gäller biverkningar så skiljde de sig inte mellan de två olika grupperna. En annan studie visade hur OB har en långvarig effekt och förhindrade symptomåterfall. De spasmolytiska effekterna hos OB gör att det är just väldigt effektivt för IBS-patienter med uppblåsthet eller smärtsamma kramper. Även andra mag- och tarmsjukdomar med liknande symptom kan dra nytta av medicinen.

Det tas inte upp av kroppen i någon större mängd, utan verkar lokalt i tarmen. Flertalet  studier har visat att OB påverkar tarmens rörlighet och den viscerala känsligheten, den gör att den överreaktion som sker i tarmen hos många IBS-patienter minskar. Buksmärta och obehag är två väldigt vanliga symptom vid IBS, och de har alltså kopplats till en överkänslighet hos bland annat nerverna i kroppen. OB påverkar även det enteriska nervsystemet, och det är som bekant ihopkopplat med bakgrunden till IBS. Sammanfattningsvis har OB flera farmakologiska egenskaper som verkar lokalt och som gemensamt ger kramplösande effekter och smärtlindring.

Mitt främsta symptom är just buksmärta så jag är väldigt sugen på att testa den här medicinen. Blir väldigt besviken över att vi saknar flera vettiga mediciner här i Sverige, och känner återigen att det här är ett område där Mag- och tarmförbundet MÅSTE ta tag i. Det är synd att det inte finns ett IBS-förbund…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.