Lovande medicin för IBS-D

Constella (Linaklotid) finns numer för patienter med IBS-C. Medicinen har fått bra resultat i studier och kan förhoppningsvis vara till stor hjälp för patienter som lider av förstoppning. Än så länge finns dock ingen motsvarande medicin för IBS-D patienter men det forskas intensivt om IBS och läkemedel just nu.

Kliniska prövningar är uppdelade i tre faser. Under fas 1 ges läkemedlet för första gången till försökspersoner som vanligtvis är friska. Syftet med Fas-1 är att se hur läkemedlet påverkar försökspersonerna och om det har önskad effekt. Vid Fas-2 ges läkemedlet till ett begränsat antal försökspersoner med den aktuella sjukdomen. Då testar man även olika doser för att se hur läkemedlet påverkar sjukdomen och för att kunna fastställa den optimala dosen i Fas-3.
Om ett läkemedel under Fas-2 får goda resultat fortsätter man med Fas-3. Läkemedlet testas då på ett större antal människor och jämförs med placebo eller ett annat läkemedel för samma sjukdom. Försökspersonerna delas slumpvis in i grupper, och sedan jämför man resultatet mellan de båda grupperna. Om Fas-3 har visat lovande resultat görs ytterligare prövningar för att kontrollera resultaten och därefter kan en ansökan om godkännande skickas in.

Ett lovande läkemedel vid namn Eluxadoline, befinner sig just nu i Fas-3, och har hittills haft bra resultat. Studierna har hittills visat att preparatet bland annat kan minska buksmärta, förbättra avföringsfrekvens, avföringskonsistens och livskvalité utan att orsaka någon större risk för förstoppning.

1 Response

  1. 7 februari, 2014

    […] skrev tidigare om läkemedlet Eluxadolin, och Furiex Pharmaceuticals har nu avslutat sina fas 3-studier på medlet med goda […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.