Amitriptylin vid IBS

Amitriptylin har länge använts som behandling för IBS och det har gjorts flertalet studier kring läkemedlet. En meta-analys gick igenom dubbelblinda, placebokontrollerade studier, i syfte att reda ut om Amitriptylin kan vara effektivt som behandling för IBS.

Placebokontrollerade studier är en typisk dubbelblind studie där, hälften av deltagarna får placebo och den andra halvan får det riktiga läkemedlet. Både läkemedel och placebo ser ut och ges på samma sätt så att det är omöjligt att säga vilken som är vad. Att den är dubbelblind innebär att ingen vet vilka som får placebo och vilka som får läkemedlet. Det innebär vidare att den anses mer trovärdig än studier som inte är dubbelblinda.

Att behandlingen av IBS är otillfredsställande vet säkert de flesta som drabbats av tarmsjukdomen. Många av läkemedlen som finns att välja är ofta tillverkade för annat ändamål och används för att minska specifika symptom och inte själva sjukdomen. Smärtkänslighet har sannolikt en stor roll inom sjukdomen och är ett stort intresseområde för forskningen. Antidepressiva kan minska smärtkänsligheten och höja smärttröskeln. Av den anledningen är de väldigt intressanta som behandling.
Vidare har antidepressiva även visat sig ha antikolinergika effekter, vilket innebär att de hjälper till att lugna mag- och tarmkanalens rörelser(Rajagopalan, et al., 1998). Amitryptylin har alltså visat sig vara klart mer effektiva än placebo för flera IBS-symptom, däribland magsmärta. En studie jämförde effekterna av nortriptylin, amitriptylin och fluoxetin. Resultaten visade förbättringar vad gäller buksmärta, uppblåsthet och generella symptom i alla grupperna. Amitriptylin och nortriptyline förbättrade avföringsfrekvensen både hos IBS-d och IBS-c, medan Fluoxetine förbättrade tarmrörelserna hos patienter med IBS-c (Forootan, et al., 2002).

Metaanalysens resultat tyder på att Amitriptylin kan minska symptomen och vara effektiv som behandling vid IBS. Det ska dock tilläggas att metananlysen har sina begräsningar och att det krävs mer studier för att säkert kunna fastställa något, men hittills tyder forskningsresultaten på att Amitriptylin är värt ett försök som behandling (Chao & Zhang, 2013).

Referenser

Chao , G. & Zhang, S., 2013. A meta-analysis of the therapeutic effects of amitriptyline for treating irritable bowel syndrome. Internal Medicine, 52(4), pp. 419-24.
Forootan, H., Taheri , A., Hooshangi, H. & Mohammadi, H., 2002. Effects of fluoxetine, nortriptyline and amitriptyline in IBS patients. Feyz Kashan Univ Med Sci Health Serv, Volume 21, pp. 49-55.

Rajagopalan, M., Kurian, G. & John, J., 1998. Symptom relief with amitriptylinein the irritable bowel syndrome. J Gastroenterol Hepatol, Volume 13, pp. 738-741.

2 Responses

  1. 9 oktober, 2013

    […] Vill du läsa mer om tricykliska läkemedel som behandling? Läs inlägget Amitriptylin vid IBS […]

  2. 28 april, 2014

    […] Amitriptylin är det som fungerat bäst, men det är ju en lågdos antidepressiva som man måste äta varje dag för att få någon effekt. Den hjälper en del mot smärtan, dock inte akut men gör att attackerna kommer mer sällan och inte blir riktigt lika intensiva. De kan vara till hjälp både vid kramper och diarré. Nackdelen är tröttheten. Visst, det är fantastiskt att kunna somna snabbt när man lider av insomningssvårigheter men med mitt redan stora sömnbehov är det inte helt optimalt med mer trötthet. Dessutom är det omöjligt för mig att dricka någonting med alkohol i. De gör att jag blir fruktansvärt bakis på väldigt lite, och eftersom jag gärna tar en cider eller ett glas vin en fin sommarkväll så funkar det inte så bra. Jag skulle kunna låta bli alkoholen ja, det är dessutom väldigt sällan jag dricker men jag har gett upp så väldigt mycket i samband med min sjukdom att jag inte vill ge upp mer. […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.