Alternativ behandling, psykologiska behandlingssätt

Att det är brist på effektiva läkemedel vid IBS är ingen nyhet, särskilt eftersom jag tjatar om det i inlägg efter inlägg. Bristen har gjort att det inte är särskilt ovanligt att söka sig utanför vad läkemedel kan erbjuda, efter alternativa behandlingsmetoder. Det finns en hel uppsjö av metoder som påstås vara effektiva vid IBS, såsom psykologiska terapier, akupunktur, zonterapi, motion, dieter och naturläkemedel. Jag har skrivit en del om naturläkemedel tidigare så jag kommer inte gå in på det närmare den här gången. Vill du läsa om naturläkemedlen så finns de här Alternativmedicin, del 1 och Alternativmedicin, del 2
Förutom att det saknas effektiva läkemedel så är ofta IBS-patienter missnöjda med den vård de erbjuds, lite av det kan du läsa mer om i Allmänläkare och IBS samt Livskvalité med tarmsjukdom. Det är krångligt att söka vård som IBS-sjuk eftersom du anses vara svårbehandlad och många gånger ses som en besvärlig patient. Så det är kanske inte särskilt konstigt att både patienter och läkare söker andra behandlingsmetoder. I vilken utsträckning dessa alternativa behandlingar fungerar för IBS-patienter och vad som är mest effektivt är dock omdiskuterat.

Psykologiska behandlingssätt har ökat i populäritet under de senaste decennierna. Att de är attraktiva vid IBS är inte särskilt konstigt eftersom det, förutom de uppenbara fysiska svårigheter som finns i IBS, även finns psykologiska och sociala faktorer med i sjukdomsbilden. Detta gör att en kombination mellan läkemedel och psykologisk behandling är lockande.

Psykologiska behandlingssätt har visat sig kunna hjälpa vid IBS, även om det finns en del frågetecken kring de olika studiernas trovärdighet. KBT, Mindfulness, hypnos och psykodynamisk terapi är de metoder som visat bäst resultat i studier och därför fått mest uppmärksamhet. Vad som bör noteras är att även om psykologisk behandling har uppnått lovande resultat så innebär det inte att ALLA patienter kan hjälpas genom dessa behandlingssätt. En mer realistisk metod, som har kapaciteten att hjälpa fler, är att kombinera medicinska och psykologiska behandlingar som är speciellt framtagna för patientens specifika behov och symptom. En kombination som har fått bra resultat i studier och kan vara en bra idé om man upplever sig långt ifrån hjälpt med traditionella läkemedel.

KBT
Förutsätter ett intimt samspel mellan känslor, beteende, tankar och fysiologiska reaktioner. KBT försöker lindra psykisk ohälsa genom att förändra dysfunktionella tankar och beteenden. Läs mer om det i KBT och IBS

Psykodynamisk terapi

Har som ett av sina främsta mål att lösa underliggande konflikter som kan ha uppkommit tidigare under patientens liv och som nu ligger till grund för psykiskt lidande.
Mindfulness
En ganska ny behandlingsmetod inom psykologisk terapi. Psykisk ohälsa lindras genom att uppmärksamma tankar, känslor och fysiska förnimmelser som är icke-dömande. På detta sätt lär sig patienter att släppa bekymmersamma tankar om det förflutna och framtiden.
Hypnos
En behandling där patienten ska befinna sig i djup avslappning, och där hypnoterapeuten ska använda sig av patientens ökade medvetande för att kringgå den mer aktiva analytiska delen av hjärnan. Genom att ta sig förbi kritiskt tänkande ska patienten kunna hitta lösningar på de problem han/hon har.. Martha Sjöberg är ganska känd inom hypnos och IBS. Hon har bland annat givit ut ett par cd för självhypnos specifikt för mage och tarm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.