Vad innehåller naturläkemedlen egentligen?

Naturläkemedel är hyfsat populärt nu för tiden, särskilt om man lider av en sjukdom med få behandlingsalternativ och en sjukvård som gärna glömmer bort att man finns. BMC Medicine publicerar nu en studie som gjorts på naturläkemedlens innehåll, och resultatet är tillräckligt för att jag kommer fundera ett extra varv nästa gång jag får för mig att testa något naturläkemedel.

Totalt 44 olika naturläkemedel som säljs av 12 olika företag undersöktes, och hela 60 % av naturläkemedlen innehöll växter och dylikt som inte stod med på innehållslistan. Det fanns tre olika sätt som olistade ingredienser kunde ingå i naturläkemedlet:

  • Kontaminering: En produkt är kontaminerad om DNA från en annan växt än vad som står på innehållsförteckningen återfinns i naturläkemedlet.
  • Ersättning: En produkt är ersatt om DNA från en annan växt än vad som står på innehållsförteckning återfinns i naturläkemedlet, OCH inget DNA för huvudingrediensen kan hittas.
  • Utfyllning: En produkt är utfylld om man hittar DNA från kända fyllnadsingredienser (exempelvis, sojabönor, vete, nötter osv).

I flera av läkemedlen fann man vete och nötter, vilket man som glutenintolerant eller nötallergiker bör vara uppmärksam på. I en Gingko-produkt hittade man exempelvis valnötter, trots att det inte fanns med på innehållslistan.

En produkt märkt Johannesört visade sig att inte innehålla någon Johannesört alls utan istället Senna, en växt som används mot förstoppning. Senna ska inte användas under längre perioder eftersom den bland annat kan orsaka kronisk diarré och buksmärta. Flera naturläkemedel var kontaminerade av Mattram, en växt som visserligen använts till att behandla feber, migrän och artrit, men kan ge biverkningar såsom illamående, kräkning, buksmärta, diarré, gaser och munsår. Mattram kan även påverka annan medicin som man äter, och kan öka risken för blödning om den tas tillsammans med blodförtunnande medel eller aspirin. Gravida kvinnor ska undvika Mattram helt.

Det är väl ingen anledning att få panik och kasta precis allt som kan kallas naturläkemedel i soporna, men det är en påminnelse om att det inte automatiskt är bra för dig bara för att det är naturligt. Så även om naturläkemedlen lockar, försök undersöka preparatet så noga som möjligt innan du använder det. Var uppmärksam på eventuella biverkningar och försiktig om du samtidigt äter annan medicin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.