Så hamnade vi utanför igen

Mag- och tarmförbundet befinner sig på Gotland för Almedalsveckan och problemen inom vården är självklart ett stort fokus för förbundet. Tyvärr känner jag mig återigen utanför när Mag- och tarmförbundet uppdaterar sin status på Facebook.

Ny undersökning visar: Kvinnor får vänta dubbelt så länge på diagnos vid kronisk mag- och tarmsjukdom
Kvinnor får vänta i genomsnitt 17 månader innan de får sin diagnos IBD, kronisk inflammatorisk tarmsjukdom. För män är väntetiden 10 månader.
Det visar delresultat från en patientundersökning från Kairos Future.

Det har faktiskt gjorts en studie kring IBS också, redan 2004. Jag citerar mig själv från min b-uppsats.

I en annan studie (Hamberg, et al., 2004) gällande IBS fick en grupp läkare ta ställning till ett patientfall där patienten antingen var en man eller kvinna men i övrigt hade samma symptom. Resultatet blev att män fick ta fler prover och göra fler undersökningar och kvinnor fick färre prover men fler råd om livsstil och mer psykofarmaka

Det är jättebra att ni fokuserar på problemen inom vården, det ska ni ha all cred för.. men kan inte vi också få vara med? Vem ska synliggöra vår grupp och våra problem om inte ni? Generellt är allmänläkarnas kunskap kring IBS under all kritik och det medför att många IBS:are återfinns på specialistavdelningar.

Förbundet skickar två frågor till Hägglund och Reinfeldt:

Och jag skickar en fråga till er: Varför blir vi hela tiden lämnade utanför?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.