När får vi räknas med?

Socialstyrelsen definition av funktionsnedsättning lyder:
nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga. En funktionsnedsättning kan uppstå till följd av sjukdom eller annat tillstånd eller till följd av en medfödd eller förvärvad skada. Sådana sjukdomar, tillstånd eller skador kan vara av bestående eller av övergående natur.

Detta är inte synonymt med funktionshinder som definieras:
begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen. Exempel på begränsningar är svårigheter att klara sig själv i det dagliga livet och bristande delaktighet i arbetslivet, i sociala relationer, i fritids- och kulturaktiviteter, i utbildning och i demokratiska processer. Det handlar framförallt om bristande tillgänglighet i omgivningen.

 För ett tag sedan hamnade jag i en liten diskussion huruvida mag- och tarmsjukdomar ingår i begreppet funktionsnedsättning, och ja det anses de faktiskt göra. Någon påpekade att det ju var en stor skillnad mellan olika tarmsjukdomar och hävdade att IBD var en funktionsnedsättning medan IBS inte var det. Argumentet var att med en IBD så kan du vara oerhört beroende av närheten till en toalett samt sängliggande av smärta. Vi som har IBS vet att båda dessa saker inte är ovanliga vid vår sjukdom.

Det slog mig ganska hårt då att även människor som lever med mag- och tarmsjukdom har en fruktansvärt dålig kunskap om just IBS och därmed ser sjukdomen som den flummiga ballongmage det skrivs om i media. Detta kommer utav att det i stort sett aldrig diskuteras om hur svår sjukdomen kan vara att leva med, även inom diverse förbund som fortfarande slänger sig med föråldrade och förminskande namn som ”irriterade tarmar”.

Vi accepteras och inkluderas sällan, vilket gör vår sjukdom ännu svårare att leva med. Jag vill därför påminna om att lider du inte av IBS så kanske du inte ska ta dig tolkningsföreträde och bestämma hur svårt vårt lidande är eller inte är. Det är en rejäl spark på någon som redan ligger ner och vi orkar inte alltid resa oss igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.