Inuti din hjärna

För något år sedan gjordes en stor akademisk studie som kunde visa att kvinnor med IBS har strukturella förändringar i hjärnan. Man kunde se både ökning och minskning av grå materia i specifika delar av hjärnan, då särskilt delar som styr smärtupplevelse, känslokontroll och som har hand om den viscerala informationen, dvs signaler från våra inälvor. Dessa förändringar gör att IBS hamnar tillsammans med andra smärtsjukdomar, exempelvis migrän, där liknande förändringar har observerats.

Författaren till studien, Emeran Mayer, professor i medicin, fysiologi och psykiatri, menar att detta en gång för alla placerar IBS bland sjukdomar med organisk orsak och att detta ytterligare stöder tesen om att sjukdomen rör både mage och hjärna.

Vidare säger han också: “Also, the finding removes the idea once and for all that IBS symptoms are not real and are ‘only psychological.’ The findings will give us more insight into better understanding IBS.”

Och just det är något jag vill lägga extra fokus på. Sjukdomen är INTE psykisk. Du är INTE inbillningssjuk. Även om vi inte riktigt vet allt kring sjukdomen än så finns det många studier som visar på fysiska orsaker till sjukdomen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.