Ett år av IBS, vad är resultatet?

I ett mail till mig svarar Birgitta Rehnby, ordförande för Mag- och tarmförbundet att de just avslutat ett år med fokus på IBS och jag kan inte låta bli att undra. Vad är resultatet?

Vilka mål hade ni som ingång under fokusåret och vilka resultat har ni uppnått?

Har ni arbetat för att ta fram en behandlingsguide för patienter och läkare?
Har ni arbetat för ytterligare en förändring av sjukskrivningsrekommendationerna?
Har ni arbetat för att det ska godkännas fler mediciner i Sverige?
Har ni arbetat för att öka kunskapen och förståelsen kring sjukdomen?
På vilket sätt har ni uppmärksammat och arbetat för de problem patienter med IBS dagligen möter?

Det är inte lätt, påstår man på Mag- och tarmförbunet, att få artiklar publicerade. Nej, det är det säkert inte. Har ni kanske funderat på att skapa en egen blogg för att få fram ert budskap. I de sociala mediernas tid behövs knappast en publicerad tidningsartikel för att ett budskap ska nå sin tänkta målgrupp. Man menar också att det är mer effektivt att fokusera på en diagnos i taget. Jag tycks ha missat tidpunkten då IBD blev endast en diagnos.

De flesta artiklar ni publicerat i medlemstidningen handlar om kosten. Missförstå mig rätt, kosten är viktig men vi kan inte bara ignorera allt annat som vi måste prata om vad gäller IBS. Var är artiklarna som rör personer som inte blivit bra med kostbehandling, som inte svarar på alla dessa dussintals kosttillskott? Var är artiklarna som tar upp hur utanför samhället man hamnar, som diskuterar att man kan vara för sjuk för att jobba men för frisk för att bli sjukskriven? Var är artiklarna som diskuterar självmord i samband med IBS?

Förresten, är ni medvetna om att många med IBS helt har missat ert temaår?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.