Blodprov, en verklighet

Nu har ett laboratorium gått ut med nyheten att IBSchek™ finns tillgängligt. Det är ett nytt blodprov som är framtaget för att hjälpa läkare kunna diagnostisera IBS snabbt. Blodprovet identifierar två stycken antikroppar: anti-CdtB och anti-vinkulin, som visat sig vara en indikation på IBS-D. Detta kommer presenteras mer genomgående på Digestive Disease Week 2015, och är första gången har forskare lyckats identifiera en organisk biomarkör för IBS som går att använda vid diagnosticering. Hittills har diagnosen varit baserad på symptomkriterier och lite av en uteslutningsdiagnos.

”Data from this study validates our long-held suspicion that IBS is caused by infection, by way of confirming anti-vinculin and anti-CdtB as blood-based biomarkers that provide a differential diagnosis of IBS,” says Mark Pimentel, M.D., FRCPC, Director of the Gastrointestinal Motility Program and Laboratory at Cedars-Sinai. (Källa: http://www.medicalnewstoday.com/releases/294054.php)

Det här är stora nyheter och en stor framgång för forskningen.

Biomarkörer är något jag skrivit om förut här på bloggen och ett stort intresseområde för mig personligen. Jag håller faktiskt på att skriva ett inlägg om olika potentiella biomarkörer just nu, men det dröjer några dagar innan jag hinner skriva klart. Under tiden kan du läsa Blodprov för IBS? ett inlägg som hör ihop med denna nyhet, och Möjlig biomarkör för IBS.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.