Ballongmage, inte synonymt med IBS

Tv4 hade i fredags ett inslag om IBS under nyhetsmorgon. Ett bra initiativ och ett bra jobb av både Per-Johan Lindfors och Anna Bäsén. Tyvärr blir inslaget lite försvagat genom att man använder sig av ordet ballongmage som synonymt med IBS, även om Lindfors försökte få fram att ballongmage endast är en möjlig del av sjukdomen. I övrigt tappar inslaget kredibilitet av tv4:s beskrivning som lyder ”Var tionde svensk lider av uppblåst och orolig mage, även kallad ballongmage. Sex av tio som söker läkarvård visar sig i slutändan också lida av tarmbakterien IBS.”.

Jag tror de flesta av oss har stött på begreppet ballongmage i vardagen. Ballongmage har på något vis ersatt det korrekta namnet IBS i mycket av media och det har inte gjort kampen om förståelse något lättare. Ja, ballongmage kan förekomma vid IBS men det är inget måste och endast en del av de symptom man KAN ha. Namnet upprätthåller den bild om att IBS är en enkel sjukdom som endast innebär mer gaser än vanligt, en bild som vi bör motarbeta för att få den hjälp och förståelse vi behöver. Det förvånar mig lite att Mag- och tarmförbundet utan kommentarer delar länken till inslaget. Borde man inte ens försöka adressera användningen av ordet ballongmage som synonymt med IBS? Eller varför inte den felaktiga beskrivning som påstår IBS vara en tarmbakterie?

Det vi istället behöver fokusera på är den smärta vi kan uppleva, hur begränsande det är att inte kunna gå längre än fem meter från en toalett och hur psykiskt påfrestande det är att alltid behöva slåss för förståelse från vård och omgivning. Så gör mig och alla andra sjuka en tjänst, sluta benämna det som ballongmage. Separera begreppen och sluta förminska vår sjukdom.

Länk till inslaget: http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/var-tionde-svensk-ar-drabbad-av-ballongmage-2255059

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.