App för magen

Tyvärr finns ingen app som kan göra en besvärsfri eller frisk från IBS och liknande sjukdomar, men det finns appar som kan underlätta lite och som kanske kan hjälpa en att hålla lite koll på hur magen mår.

Jag kör GI Monitor. Den är egentligen riktad till människor med IBD men den går alldeles utmärkt att använda för IBS också. Jag har försökt hitta appar specifikt för IBS men de är aldrig vad jag vill ha eller behöver.
Appen går att köra på både Iphone och Android, samt även med din webbläsare. Det jag gillar med den är att jag kan hålla koll på alla mina symptom och logga varje gång jag drabbas av ett skov/dålig mage. Det går att logga varje toalettbesök samt hur ont man har, hur lös man har och så vidare. Du kan även lägga till egna symptom och logga och dessa, tillsammans med de inbyggda, sammanställs till något appen kallar My status. Och det är egentligen precis vad det låter som; En översikt över hur man mår och hur man har mått under längre perioder. Detta är en egenskap jag själv uppskattar väldigt mycket. Jag kan se när ett skov är på väg och jag kan se när jag är på väg att bli bättre.

Vidare kan man lägga till mediciner och även få påminnelse när det är dags att begära/hämta ut nytt. Måltider kan även det loggas men det är en funktion jag faktiskt inte använder.

Lider man av IBS och kanske precis fått diagnosen så brukar en av tankarna som snurrar vara ”Vad kan jag äta?” och det finns egentligen inget enkelt svar på den frågan. Ja, det finns generella riktlinjer men att utesluta mat man egentligen inte är känslig mot är onödigt och kanske inte alltid bäst ur hälsosynpunkt. Matdagbok är absolut bästa lösningen på problemet med att inte veta OM man är känslig mot något särskilt ämne. Jag lägger lite extra tyngd på ordet om här eftersom det nödvändigtvis inte behöver vara ett särskilt livsmedel man reagerar på. Det är kanske inte vad man äter utan att man äter.

För detta finns en annan app som heter My symptoms. Där kan man logga vad man har ätit och vilka symptom man upplever och därigenom försöka hitta eventuella mönster. Tänk även på att inte dra för stora växlar på resultaten på en gång, det kan ha varit en engångsföreteelse eller så var det ett livsmedel i kombination med ett annat som skapade problem. Mitt tips är att backa upp allt loggande av mat och symptom med egna tankar kring hur man mår och dylikt.

Det finns även en massa andra appar, bland annat appar för att logga hur avföringen ser ut och av någon lustig anledning så går det även att dela med sig av detta på Facebook för den som vill. Fantastiskt eller hur?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.