#Otillräcklig

Aftonbladet kör just nu kampanjen #Otillräcklig för att uppmärksamma psykisk ohälsa. Jag anser personligen att det är väldigt viktigt att prata om psykisk ohälsa. Det är fortfarande så att det inte tas på allvar i många kretsar. Attityden att det bara är att ”ta sig i kragen och rycka upp sig” frodas ganska friskt i de svenska hemmen.

Psykisk ohälsa är min vardag, mycket på grund av bördan av att vara kroniskt sjuk, och otillräcklig är något jag känner mig som konstant. Jag räcker aldrig till. Jag räcker inte till som förälder, som partner, som vän, som syster, som dotter och som medborgare.

Jag kan inte ge mitt barn allt det jag vill, och då menar jag inte många leksaker och ett stort fint hus. Nej, jag pratar om att jag inte alltid kan finnas där, att jag inte kan göra de saker som en frisk förälder kan. Mitt hjärta går sönder när sonen besviket frågar varför inte jag ska följa med. Mitt hjärta går sönder när jag tänker på hur min brist på energi och min mage hela tiden sätter en låg gräns för hur mycket jag orkar.

Som partner misslyckas jag med att dra mitt lass av ansvaret. Jag kan inte bidra till hushållskassan, jag kan inte sköta handlingarna och jag har inte orken att finnas där känslomässigt hela tiden. Jag är varken lätt eller rolig att leva med när jag bara vill ligga i sängen och gråta.

Som vän, ja det här är ett riktigt känsligt ämne för mig. Det är väldigt svårt för mig att orka hålla kontakten och det är svårt för mig att kunna vara med vänner. Folk har tagit illa upp och blivit arga när jag varit tvungen att stänga in mig och vänskapen har blivit så pass skadad att det inte riktigt går att rädda.

I samhället gör jag heller ingen nytta. Jag varken bidrar med mitt arbete eller med skatt, och när jag blir så pass gammal att det är dags för pension så kommer jag behöva leva på ekonomiskt bistånd eftersom jag i stort sett aldrig arbetat.

Det går inte en dag utan att jag känner mig så otillräcklig inom så många områden i livet. Det är frustrerande och deprimerande, och oron inför framtiden är många gånger förlamande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.