Nätjournal i fler landsting

Från november 2012 har boende i Uppsala län kunnat läsa sina journaler på nätet. Det har inte varit ett smärtfritt införande och Upplands allmänna läkarförening har hävdat att det finns flera risker med införandet av nätjournaler. Bland annat oroar de sig för hotsituationer som kan uppstå när patienter läst åtkomstloggar.
Jag kan förstå oron hos de anställda men personligen tycker jag det är bra om jag lätt kan få tillgång till åtkomstloggen. Jag tror risken för att obehöriga ska ta del av min journal minskar om jag enkelt kan kontrollera vilka som har läst den.

Enligt en handlingsplan av Center för eHälsa för 2013-2018 ska alla svenskar kunna läsa sin egen journal via nätet vid slutet av 2017, och en stor andel av landstingen har som mål att följa planen. Skåne, som inför nätjournaler nu i februari, har beslutat att bara göra ren journaltext tillgänglig, och inte provsvar, i alla fall i första hand. Vad gäller osignerat material och åtkomstloggar har man ännu inte fattat något beslut. I Stockholm, har man arbetat fram ett eget system för nätjournaler, och från och med 15 januari kommer detta att införas stegvis. I Stockholm kommer det finnas ett 14-dagars rådrum från det att ett provsvar eller en journalanteckning skrivs in till dess att den blir tillgänglig.

Har beslutat att införa nätjournal

Örebro 2014 (stegvis)
Stockholm 2014 (stegvis)
Jönköping 2014
Skåne 2014
Gävleborg 2015
Västmanland 2015
Halland (preliminärt 2016)
Västerbotten(tidpunkt ej klar)
Västernorrland (tidpunkt ej klar)
Östergötland (tidpunkt ej klar)

Har ambitionen att införa nätjournaler:

Norrbotten, Västra Götaland, Södermanland (väntas ta ett beslut om införande inom kort), Kalmar och Blekinge.

Har ännu inte tagit ställning:

Jämtland, Dalarna, Värmland, Kronoberg och Gotland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.