Semla

Semlor med hallon och choklad

20-30 st

rjoma

Ingredienser
Bullar
  • 800 g vetemjöl
  • 45 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 0,75 tsk salt
  • 3 tsk kardemumma
Övrigt
  • Grädde
  • Choklad
  • Hallonsylt, annan sylt alt. mosade bär
Instruktioner:
Bullar

Sätt ugnen på 180°C

Värm mjölk (och eventuellt vatten) till 37°C. Smula ner jästen, vispa och låt sedan stå i ca 2 minuter. Blanda socker, salt och kardemumma och häll ner i degvätskan. Tillsätt sedan smält smör och ägg. Knåda degen slät och låt sedan jäsa under bakduk i 1 timme. Rulla degen till små bollar och placera på bakplåtspapper, låt bollarna jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med lite ägg och grädda i ca 12 minuter.
Låt bullarna svalna på galler.

Vispa sedan grädden. Dela bullarna sedan i två, bred på sylt/mosade bär, spritsa på grädden. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad och doppa sedan överhalvorna i chokladen. Dekorera gärna med lite florsocker

Kalljäsning:

Smula ner jästen i kall mjölk. Blanda socker, salt och kardemumma, häll ner i degvätskan. Tillsätt smält smör och ägg, se till att smöret inte är för varmt. Knåda degen slät och ställ in degen i kylskåpet under natten. Ta fram degen dagen efter och låt stå en stund innan du börjar bearbeta degen. Rulla till små bollar och placera på bakplåtspapper, låt bollarna jäsa ytterligare 30 minuter.

Jag brukar spraya med vatten innan och under gräddning istället för att pensla med ägg.
Receptet är modifierat. Originalreceptet innehåller 2 dl mjölk + 1 dl vatten och 0,5 dl socker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *