Munkar

Munkar

ca 30 st

donuts

Ingredienser
  • 20 g jäst
  • 1 msk vatten (37°C)
  • 75 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 720 g vetemjöl (12 dl)
Instruktioner

Lös upp jästen i vattnet. Smält smör och blanda med mjölken, se till att det håller 37°C och häll det sedan över jästen.

Sikta ner mjölet i smeten, lite i taget. Knåda sedan degen ordentligt i ett par minuter. Låt jäsa i 60 minuter.

Kavla sedan ut degen så att den blir ungefär 1 cm tjock. Använd ett glas eller dylikt för att stansa ut munkar ur degen, glöm inte hålen i mitten. Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek.

Fritera munkarna genom att hetta upp rapsolja till 190°C, i receptet står egentligen 180°C men jag körde på lite högre temp. När munkarna är gyllenbruna på båda sidor är de klara. Lägg gärna munkarna på hushållspapper så oljan får rinna av ordentligt.
Sen är det bara att glasera, strössla och äta upp.

Tips:Istället för att blanda munkhålen i degen igen kan man fritera dem också.
Receptet kommer ifrån tidningen Hembakat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *