Marängsmörkräm (SMBC)

Swiss meringue buttercream (SMBC)

räcker gott och väl åt att spackla en tårta
Ingredienser
  • 4 äggvitor (stora ägg)
  • 3 dl socker
  • 340 g rumstempererat smör
  • 1 tsk vaniljextrakt/-pulver
Instruktioner:

Vispa samman äggvitor och socker över ett vattenbad. Låt äggvitorna och sockret koka under konstant omrörning. Alla sockerkristaller bör ha smällt innan man går vidare till nästa steg, det sker ungefär vid 70 grader. Ta då av skålen från kastrullen och vispa äggen tills det bildas hårda toppar, fortsätt att vispa tills den är fluffig och avkyld. Precis som vid vanlig marängfrosting så går det att kontrollera om den är klar genom att vända den upp och ner utan att något rinner ut.

Ha i hälften av smöret i marängen, vispa på låg nivå tills smöret har blandat sig med marängen. Tillsätt resten av smöret och vispa på mellan till hög hastighet tills frostingen blir slät. Sist ska vaniljen i och vispa på låg hastighet för att få bort luftbubblorna som bildats.

Det är jättegott att smaksätta marängsmörkrämen med exempelvis kakao eller med någon sylt. Jag brukar ha lite mer än 3 dl sylt i marängsmörkrämen. Det går att dra ner på smörmängden också, jag brukar inte använda mig av alla 340 gram utan brukar sluta någonstans mellan 225-310 gram beroende på vad jag ska ha smörkrämen till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.